Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Muzeum Správy KRNAP má nový depozitář. Pracovníci do něj nastěhují 44 tisíc předmětů

Krkonošské muzeum Správy Krkonošského národního parku otevřelo nový depozitář. Ten budou využívat všechny tři pobočky muzea. Celkem se do nových prostor přestěhuje zhruba 44 tisíc položek, které bude třeba roztřídit a správně zařadit. Za nové depozitáře bylo zaplaceno přes 109,5 tisíc korun.

„Těší mě, že mohu depozitář symbolicky otevřít jen pár dni po 58. výročí od vzniku Krkonošského národního parku. Symbolika je v tomto případě velmi důležitá. Parky jsou pro nás totiž výkladními skříněmi nejenom z pohledu ochrany přírody, ale dochovávají i naše prostředí kulturní a historické. Nechť tedy depozitář dobře slouží,” řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

Nový depozitář stojí na místě bývalého skladu Správy KRNAP v Hořejším Vrchlabí. Stará budova byla opravena a nyní obsahuje nové konzervátorské a digitalizační pracoviště. V celém spodním patře je nyní možné pracovat se sbírkami, které je třeba zařadit. V druhém patře je vybudovaná badatelna, zázemí pro kurátory jednotlivých podsbírek a depozitáře.  

Největší část depozitáře je úplně nová. Sbírky se budou uchovávat v novém třípatrovém objektu, který je napojený na rekonstruovanou budovu. Nové depozitáře jsou vybaveny klimatizací, která reguluje teplotu a vlhkost a umožňuje tak dodržovat předepsané hodnoty pro uložení sbírkových předmětů. 

„Krkonoše mají krásnou a jedinečnou přírodu. Stejně tak cenná je i kultura a dědictví našich předků. Jsme rádi, že zde máme Krkonošské muzeum, které pečuje o zachování tohoto dědictví,“ řekl starosta Vrchlabí Jan Sobotka (STAN). 

Stěhování sbírkových předmětů se uskutečnilo v minulých týdnech. Celkem zde bude uloženo 40 tisíc předmětů. V dalších dnech čeká pracovníky Krkonošského muzea kontrola, roztřídění a uložení sestěhovaných muzeí. 

Muzeum Správy KRNAP má několik poboček. Ty najdeme ve Vrchlabí, Jilemnici a Pasekách nad Jizerou. Všechna tato muzea používala své vlastní depozitáře. Většinou šlo o půdy, kanceláře nebo další pronajaté prostory. „Lze si tedy představit, že tyto depozitáře nebyly vždy ideálním místem pro skladování cenných dokladů života v Krkonoších a hlavně nedostačovaly kapacitou rozrůstajícím se sbírkám jednotlivých pracovišť,“ řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. 

Výstavba nových depozitářů a rekonstrukce staré budovy vyšla na 109,5 milionu korun. Díky Evropským dotacím se podařilo pokrýt 80 procent veškerých nákladů. 

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky KRNAP, muzeum depozitář, rekonstrukce, stavba, foto, ministr, Richard Brabec, muzeum, Správa Krkonošského národního parku, ANO 2011, Krkonošský národní park, Jan Sobotka, Robin Böhnisch, Krkonoše, Vrchlabí, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Správy KRNAP má nový depozitář. Pracovníci do něj nastěhují 44 tisíc předmětů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.