Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce hradu Kost bude hotová v srpnu. První návštěvníky přivítá ještě před prázdninami

Rekonstrukce hradu Kost na Jičínsku se blíží ke svému konci. Největší oprava v novodobé historii by měla být hotová nejpozději do konce srpna. V současnosti je hrad veřejnosti uzavřen. První návštěvníci by si ho mohli prohlídnout ještě před letními prázdninami.

„V současné chvíli se opravdu blížíme do finále. Poslední práce se dodělávají například na dlažbách. Dokončujeme také zahradu u Biberštejnského paláce. Půjde o nový zahradní prvek,“ řekl kastelán Jan Macháček

Rekonstrukce hradu Kost na Jičínsku bude stát 100 milionů korun, v současné době je proinvestováno 80 milionů. Většinu z těchto nákladů pokryje evropská dotace. Jde o největší rekonstrukci v historii. Během prací se stabilizovalo podloží pod hradem, kompletně celý areál se odvodnil a stabilizovala se i většina hradebních zdí.  

V současné době je hrad kvůli rekonstrukci uzavřený. Pokud to dovolí pandemická situace, mohla by se část hradu zpřístupnit během června. Podle kastelána by mělo jít o víkendový provoz. Od července chce mít hrad otevřeno šest dní v týdnu.  

Hrad je starší, než se původně myslelo 

„Archeologický výzkum zatím nepřinesl nic mimořádného, co by už nebylo známo,“ řekl ještě v říjnu letošního roku Macháček. Svým tvrzením však pravděpodobně výzkum zakřikl. Koncem roku 2020 našli archeologové zachovanou věž ze 13. století. Tím se mění dosud známá historie hradu Kost tak, jak ji známe. 

Odborníci se původně domnívali, že opevnění hradu tvořil malý hrádek nebo tvrziště. Nález věže však dokazuje, že opevnění hradu Kost bylo větší, než si původně mysleli. 

Současná historie hradu sahá do 14. století, kdy si nechal Petr z Vartenberka na skále postavit malou dřevěnou tvrz s obrannou kamennou věží. Nález věže však potvrdil, že ještě před postavením tvrze, byl na místě velký hrad. 

„Petr z Vartenberka ho nechal s největší pravděpodobností částečně zbořit a postavil na jeho místě hrad zcela nový. Což je poměrně vzácná situace. Většinou se na původní stavby přidávají další a hrad se zvětšuje a modernizuje. Ale aby někdo zbořil původní stavbu a začal úplně znova. K tomu se těžko hledá nějaká analogie," vysvětlil pro Český rozhlas archeolog Vojtěch Beránek

V roce 2019 našli archeologové na severním parkánu bránu. Ta se barvou malty a typem konstrukce nápadně podobá nově nalezené věži. Nově tak vzniká představa o původní podobě hradu. 

Hrad Kost je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů v České republice. Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost v dobách, kdy jej obléhal Jan Žižka a po neúspěšném dobývání hradu prohlásil, že je pevný jako kost a ta prý patří psu. Pravdou ovšem zůstává, že samotný zakladatel hradu, hrabě Beneš, se do sobotecké zakládací listiny podepsal latinským přízviskem Benesius de Costy, což Češi při čtení zkomolili a přejmenovali ho na Beneše z Kosti. 

Hrad Kost patří mezi nejvýznamnější regionální turistické cíle v České republice.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hrad Kost

Štítky hrad, Kost, Jičínsko, rekonstrukce, otevření, oprava, historie, červen, dotace, okres Jičín, Česko, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce hradu Kost bude hotová v srpnu. První návštěvníky přivítá ještě před prázdninami  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.