Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Jste pro zmírnění nejpřísnějších opatření? Podle vlády se o uvolnění zatím mluvit nedá

Od 1. března platí v České republice nejpřísnější vládní nařízení. Výrazně omezuje pohyb obyvatel mezi okresy. Například za rekreací je možné vyrazit pouze na území obce bydliště. Původně bylo plánováno, že omezení skončí v neděli 21. března. Nyní vláda mluví o tom, že větší rozvolnění stále není možné.

"Situace se vyvíjí ani ne úplně kriticky, ale ani ne tím úplně nejoptimističtějším scénářem," řekl na pondělní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle jeho slov jsou opatření funkční. V některých krajích počet nakažených výrazně klesl. Například Trutnovsko se dostalo na hranici ostatních regionů v Královéhradeckém kraji.  

"Je vidět, že v krajích, které na tom byly dříve špatně, jako je Královéhradecký a Karlovarský, se situace zlepšuje,“ doplnil. Lepší situace ale neznamená automatické uvolňování opatření. Vláda se poučila a přestala v tomto ohledu slibovat to, co následně nemůže dodržet. Od příštího týdne se tak uvolní maximálně jen ta nejpřísnější pravidla.  

"Určitě nebudu doporučovat uvolnění pohybu mezi okresy. I s ohledem na nadcházející velikonoční svátky," dodal Blatný. Uvažuje pouze nad uvolněním pravidel v oblasti rekreace. Ta by se mohla rozšířit na území okresů. Předčasné uvolnění by podle něho mohlo vést k nárůstu nemocných podobně jako před Vánocemi.  

Prakticky stejný názor na rozvolňování má i primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). „Ať jsou názory na ministra zdravotnictví jakékoli… Dostali jsme se do takového průšvihu, že nějaké neuvážené rozvolňování by bylo velkým a nezodpovědným rizikem. Nebylo by to rozumné, měli bychom přes ty Velikonoce vydržet. Nemůžu si pomoct,“ řekl ve vyjádření pro redakci Hradecké Drbny. 

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) už několikrát veřejně řekl, že šíření pandemie zastaví především včasné testování a očkování. 

Souhlasíte s prodloužením nejpřísnějších opatření?

Celkem hlasovalo3993 čtenářů

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky ANKETA, vláda, opatření, pohyb, okres, ČR, primátor, Alexandr Hrabálek, Jan Blatný, rozvolnění, Česko, Královéhradecký kraj, ANO 2011, ODS, Velikonoce, Martin Červíček, okres Trutnov, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jste pro zmírnění nejpřísnějších opatření? Podle vlády se o uvolnění zatím mluvit nedá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.