Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přesně před rokem Královéhradecký kraj potvrdil první případ nakažení koronavirem

Dnes je to přesně rok, co byl v Královéhradeckém kraji potvrzen první případ koronaviru. Pozitivní test potvrdila Fakultní nemocnice Hradec Králové u muže americké národnosti. Po Praze a Ústeckém kraji se stal náš region třetím místem s potvrzenou nákazou.

O úplně prvním nakaženém se novináři dozvěděli v pondělí 9. března, pozitivní test mu byl udělán o den dříve. Šlo o Američana, který měl trvalé bydliště v Pardubickém kraji. Jelikož ale nastoupil do karantény právě v našem regionu, evidují ho krajští hygienici jako prvního pacienta Královéhradeckého kraje. 

Jen pár dní před jeho testováním se vrátil z Rakouska, kde byl v kontaktu s nakaženým účastníkem zájezdu. 

Hradec Králové se přidal o pár dní později

Konkrétně v Hradci Králové byl první pacient s pozitivním testem na COVID-19 potvrzen až o pár dní později – 13. března. Šlo o dvaadvacetiletého muže. "Stav nevyžaduje hospitalizaci, je v domácí izolaci, protiepidemická opatření nastavena," řekla tehdy novinářům mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí. 

V tu chvíli bylo v domácí izolaci 66 lidí a krajská hygienická stanice evidovala v celém Královéhradeckém kraji sedm případů koronaviru. V ten den bylo v našem regionu provedeno jen 79 testů.

O den později se zavírají restaurace a obchody 

„Dámy a pánové, dobrý den... Musím oznámit, že v České republice máme první tří případy nemoci COVID-19,“ řekl 1. března na tiskové konferenci bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

  • Jen o 14 dní později vláda nařídila zavřít restaurace a většiny obchodů. Začíná se mluvit o nedostatku zdravotnických potřeb. V nemocnicích chybí zhruba milion respirátorů. 
  • Měsíc od prvního potvrzeného případu v České republice platí zákaz omezení volného pohybu, jsou uzavřené státní hranice, školy, restaurace a některé prodejny. 
  • 7. dubna poslanci schvalují pomoc pro OSVČ. Nouzový stav prodlužují do konce dubna. Ten je následně prodlužován do 17. května.
  • Na konci května začíná vláda mluvit o prvním rozvolňování. Vláda chce otevírat zkušební kabinky v obchodech. 
  • 11. května se otevírají školy a deváťáci se vrací do lavic. Opět bude možné konat sportovní a společenské akce v počtu do 100 osob. S pořádáním velkých letních festivalů se zatím nepočítá. 
  • V polovině června vláda slibuje odložení roušek. To by mohlo být možné od začátku letních prázdnin. 
  • 21. září končí Adam Vojtěch na postu ministra zdravotnictví. Následně prezident Miloše Zeman jmenuje jeho nástupce. Stává se jím český epidemiolog Roman Prymula. 
  • Na začátku října začíná v České republice platit nový nouzový stav. 
  • 21. října se začíná mluvit o lockdownu. „Smět se bude jen do práce a na procházku do přírody. Obchody opět zavřou,“ přibližoval svůj plán Prymula. 
  • 23. října předkládá prezidentovi premiér Andrej Babiš návrh na odvolání Romana Prymuly z postu ministra zdravotnictví. 
  • 29. října nastupuje do funkce ministra zdravotnictví Jan Blatný.
  • Začátkem prosince vláda opět slibuje další rozvolnění. Chce otevřít lyžařské skiareály a restaurace do 20 hodin. 
  • 16. února se začíná mluvit o takzvaných mutacích viru COVID-19.
  • 19. února Andrej Babiš ukončuje spolupráci se svým dosavadním poradcem Romanem Prymulou.
  • Začátkem března vstupují v platnost zatím nejpřísnější opatření. Lidé se mohou pohybovat jen v okresu, kde mají trvalé nebo přechodné bydliště. Na dodržování dohlíží tisíce policistů i armáda. 

Horší situaci jsem nezažil ani během služby ve vojenském zdravotnictví, říká ředitel Trutnovské nemocnice Miroslav Procházka

Pandemická situace v Královéhradeckém kraji je stále na hranici zvladatelnosti. Jednou z nejvytíženějších nemocnic v Královéhradeckém kraji je ta v Trutnově. Hradecká Drbna si povídala s jejím ředitelem Miroslavem Procházkou. Ptala se například...

V současné době je v celé České republice zhruba 170 tisíc aktivních případů onemocnění COVID-19. Zdravotnická zařízení v celé zemi jsou přetížená. Například na jednotkách intenzivní peče zbývá jen něco kolem 14 procent volné kapacity. 

Konkrétně v Královéhradeckém kraji bylo od začátku pandemie potvrzeno víc než 90 tisíc případů koronaviru. Od 1. března v našem regionu s potvrzeným onemocněním COVID-19 zemřelo přes 1.300 lidí. Doposud nejvíc pozitivních testů eviduje Hradecko. Od začátku jich bylo přes 27 tisíc. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, rok, první, koronavirus, COVID-19, případ, Američan, test, potvrzení, přehled, rok s covidem, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Roman Prymula, Praha, Česko, obchod, Ústecký kraj, restaurace, An

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před rokem Královéhradecký kraj potvrdil první případ nakažení koronavirem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.