Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jak se žije v nejmenší obci v kraji? Kostelec má jen dva kilometry na délku

Nové vládní opatření se nevyhnulo ani nejmenší samostatné obci v Královéhradeckém kraji. Kostelec na Jičínsku má jen 37 obyvatel. Její území se zhruba rozkládá na ploše jeden krát dva kilometry. Jen pro představu… Obec je zhruba třikrát menší než vodní nádrž Rozkoš.

Kostelec na Jičínsku měl v roce 2020 pouze 37 obyvatel. Území obce se rozkládá na 2,26 kilometrech čtverečních. Nachází se v nadmořské výšce 297 metrů nad mořem zhruba osm kilometrů od Jičína a deset kilometrů od Kopidlna.

Vládní nařízení jasně nařizuje, že se lidé mohou pohybovat pouze na území obce, kde mají trvalý pobyt. Velikost Kostelce tak místním nedává moc volného prostoru. I přesto se podle starosty Lukáše Velarty život v obci zásadně nezměnil. „Myslím si, že se to nevymyká pohledům jiných míst v České republice. Řekl bych, že to místní zvládají úplně stejně,“ potvrdil Hradecké Drbně.  

V takto malé obci není ani obchod, ten by se ze sedmatřiceti místních jen těžko uživil. Většina lidí tak jezdí nakupovat do nedalekého Jičína. „Nejsme od Jičína tak daleko, je to necelých osm kilometrů,“ potvrzuje starosta. Navíc se stále jedná o stejný okres. Pro cestu do obchodu v Jičíně tak lidé nepotřebují žádné oficiální potvrzení ani čestné prohlášení. Případné kontrole stačí cestu prokázat ústně. „Ta dostupnost do Jičína je relativně dobrá, takže je to v pořádku,“ dodává starosta.

Nejmenší samostatná obec v kraji 

Kostelec na Jičínsku je nejmenší samostatná obec v Královéhradeckém kraji. Jde o jeden ze čtyřiadvaceti Kostelců v celé České republice. Její vznik se datuje od roku 1320.

Ves je však pravděpodobně daleko starší. Existuje totiž záznam, kde je zmiňován vladycký rod na tvrzi v Kostelci. A ten je už z roku 1306. I údaje o kostelu nejsou tak jednoznačné, poněvadž podle posledního průzkumu kostela ukazují některé detaily na bočním středověkém portálu možnost datování již někdy do poloviny 13. století. 

„Kulturních památek máme na tak malou obec několik. V prvé řadě zmiňovaný kostel, který je snad jednou z nejstarších památek na Jičínsku,“ dodává Velarta. Starobylá je i zvonice, která byla původně o patro vyšší a stála zhruba v místě, kde stojí staletá lípa pod kostelem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jičín

Štítky Kostelec, Jičínsko, nejmenší, obec, Královéhradecký, kraj, opatření, volný, pohyb, Kostelec (Krnov), okres Jičín, Jičín, Královéhradecký kraj, kostel, Česko, Kopidlno, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se žije v nejmenší obci v kraji? Kostelec má jen dva kilometry na délku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.