Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Musíte na Trutnovsko? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky

Ačkoliv většina lidí na Trutnovsku věřila v konec uzavření regionu, s prodlouženým nouzovým stavem se nic nemění. 119 tisíc lidí z celého okresu tak nemůže stále vycestovat, pokud k tomu nemají jasný důvod. Hradecká Drbna přináší nejčastější odpovědi na otázky ohledně cestování mezi kraji.

Na pomyslné hranici okresu Trutnov má policie rozmístěno 36 stanovišť. Na dodržování lokálního „lockdownu“ na Trutnovsku dohlíží 280 policistů. Polovina z nich je přímo z Trutnovska, zbytek doplňují kolegové z ostatních okresů i krajů.

"Slouží ve dvanáctihodinových službách. Abychom zabezpečili kontrolní činnosti na všech stanovištích a zároveň zajistili akceschopnost a bezpečnost v kraji, posílí náš kraj dočasně 160 policistů z jiných krajů," uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Petřík.

Kromě několika výjimek policie nemusela řešit žádné konfliktní situace. Mezi ty nejvážnější patři opilá řidička, která nezastavila a o pár metrů dál narazila do stromu. Při víkendových kontrolách policie odhalila i sedm cizinců bez povolení k pobytu v České republice.

I přesto, že uzávěra funguje od pátečního rána, je zde spousta nezodpovězených otázek. Někteří lidé například stále tápou v tom, jak mají dokázat, že na Trutnovsku žijí, i když mají v občanském průkazu jinou adresu trvalého pobytu.

Nejčastější dotazy veřejnosti:

Potřebuji jet k lékaři z/na Trutnovsko. Jak to mám prokázat při policejní kontrole?
Návštěvu ambulantního zdravotnického zařízení lze doložit lékařskou zprávou, kartičkou na objednání se s datem a časem návštěvy a razítkem zdravotnického zařízení. Můžete si také nechat od lékaře zaslat SMS s datem objednání a názvem zdravotnického zařízení, doporučení od praktického lékaře k návštěvě specialisty.

Mám nastoupit na lázeňský rehabilitační pobyt. Považuje se toto za nástup do zdravotnického zařízení?
Ano, poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče je v souladu s vydaným krizovým opatřením vlády a podmínkami v něm uvedenými, můžete tedy lázeňskou léčebnou péči absolvovat. Taková cesta do okresů s omezeným pohybem obyvatel ale bude muset být prokázána při případné namátkové kontrole policistů před vstupem na uvedené území.

Mohou firmy zajíždět k nakládkám a vykládkám do okresu Trutnov?
I v tomto případě je zajíždění do obou okresů možné, řidiči však musí počítat s tím, že budou muset při namátkové kontrole prokázat účel pracovní cesty.

Platí povinnost mít chirurgickou roušku také pro děti v mateřských školách?
Děti v mateřských školách chirurgické roušky mít nemusí.

Trvalé bydliště mám v okrese Trutnov, bydlím na Hradecku. Jak to budu prokazovat při případné kontrole?
Jakýmkoliv dokladem o přechodném pobytu, případně nájemní smlouvou apod. Vždy bude záležet na individuálním posouzení případu při namátkové kontrole.

Jsem praktickým lékařem s působností po celém Královéhradeckém kraji. Bude mi umožněn pohyb i v okrese Trutnov?
Samozřejmě, jedná se o cesty do práce, v případě kontroly jde o jednoduše prokazatelnou činnost.

Jak je to při správě nemovitosti, která se nachází v uzavřeném okrese?
V případě nezbytné cesty týkající se správy nemovitostí v „uzavřených“ okresech je třeba při namátkové kontrole prokázat vlastnictví nemovitosti, dokument může být ofocený.

Bydlím v uzavřeném okrese, ale do Hradce Králové budu dojíždět za prací. Mohu tu i nakupovat, nebo mě potvrzení opravňuje jen k cestě do práce?
Potvrzení opravňuje k cestě do práce, zvažte, jestli je nezbytně nutné nakupovat mimo okres Trutnov.

Jak se řeší soudem stanovená střídavá péče, když jeden z rodičů bydlí v uzavřeném okrese?
Rodiče by se měli prokázat rozhodnutím soudu, opět stačí „ofocený“ či naskenovaný dokument.

Jak je to s dopravní obslužností mezi uzavřenými okresy?
Dopravní obslužnost zůstává zajištěna běžným způsobem, počítejte však s namátkovými kontrolami na vlakových a autobusových nádražích v „uzavřených“ okresech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky opatření, kontroly, Trutnovsko, okres, policie, otázky, přehled, okres Trutnov, Trutnov, Drbna.cz, zdravotnické zařízení, nemovitost, Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Musíte na Trutnovsko? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.