Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SPD se pokusí vyvolat schůzi Sněmovny ke zrušení nouzového stavu. Řešit ho bude i Ústavní soud

Opoziční hnutí SPD se pokusí shromáždit podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny ke zrušení nově vyhlášeného nouzového stavu. Jinou iniciativu oznámil nezařazený poslanec Lubomír Volný. Bude chtít, aby se návrh na zrušení nouzového stavu dostal na program některé ze schůzí, které se plánují na tento týden.

"Potřebujeme 40 podpisů poslanců, abychom vyvolali hlasování o zrušení nouzového stavu, jelikož je podle našeho názoru včerejší (nedělní) rozhodnutí vlády, kdy obešla čtvrteční rozhodnutí Sněmovny, v rozporu s ústavou," uvedl předseda hnutí Tomio Okamura. Sněmovní frakce SPD má 19 členů.

Nový nouzový stav vyhlásil menšinový kabinet ANO a ČSSD kvůli epidemii covidu-19 na dva týdny na základě žádosti hejtmanů. Plynule navázal na původní, jehož další prodloužení dolní komora ve čtvrtek neschválila. Na ústavnost postupu vlády panují rozdílné názory.

SPD s nouzovým stavem dlouhodobě nesouhlasí. Okamura zopakoval, že je nutná změna zákona o ochraně veřejného zdraví, aby bylo možné chránit ohrožené a rizikové skupiny obyvatel a udržet zdravotnictví.

Všichni hejtmani a pražský primátor požádali o vyhlášení nouzového stavu na území svého kraje po nedělním jednání vládou. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jde o jediný způsob, jak zachovat dostatečná opatření proti covidu-19. Kabinet plánuje o další podobě boje s epidemií jednat s opozicí. Hejtmani i zástupci sněmovních stran mají k řadě restrikcí výhrady.

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 dál platit nouzový stav. Po nesouhlasu Sněmovny s vládní žádostí o jeho prodloužení skončí aktuální stav nouze o půlnoci. Hejtmani se ale dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nového na dva týdny. To...

Vyhlášení může být protiústavní. Nový stav bude řešit soud

Kvůli nedělnímu vyhlášení nouzového stavu se už obrátil první člověk na soud. V žalobě uvádí, že vláda svým usnesením porušila ústavní zákon. Po pražském městském soudu proto požaduje, aby rozhodnutí kabinetu pro nezákonnost zrušil. Novináře o tom informoval právník Norbert Naxera, který žalobu v zastoupení klienta podal. Advokát Petr Němec zase na twitteru informoval, že na členy vlády podal trestní oznámení.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podle analýzy kabinetu je takový postup v souladu s ústavou. Podle některých právníků nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však vláda ústavu a Sněmovnu obchází.

Podobně argumentuje Michael Svatoš, který kabinet zažaloval. Uvedl, že účelem a smyslem zákona bylo zamezit svémoci ze strany vlády, která vyhlášením nouzového stavu výrazně rozšiřuje své pravomoci. "Proto se jedná o závažný zásah do rozdělení moci ve státě a zejména o závažný zásah do lidských a občanských práv občanů České republiky. Je tedy nutné, aby tento zásah vznikl na základě široké dohody politických sil, a nikoliv rozhodnutím, v tomto případě dokonce menšinové, vlády," napsal muž v žalobě.

Němec se obrátil na pražské městské státní zastupitelství. Podle něj se mohli členové kabinetu dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. "Protiústavní vyhlášení nouzového stavu a na to navázaná opatření způsobují vážnou poruchu v činnosti právnických a fyzických osob podnikatelů," uvedl právník. Opatření tak podle něj úmyslně způsobují škodu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poslanecká sněmovna

Štítky vláda, Ústavní soud, nouzový stav, SPD, zrušení, jednání, Poslanecká sněmovna, ČR, pandemie, Poslanecká sněmovna ČR, Svoboda a přímá demokracie, Ústavní soud České republiky, Lubomír Volný, ANO 2011, Tomio Okamura, Andrej Babiš, žaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SPD se pokusí vyvolat schůzi Sněmovny ke zrušení nouzového stavu. Řešit ho bude i Ústavní soud  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.