Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po hádce v horách chtěl muž vytrestat přítelkyni, tak zmizel. Zbytečně ho hledaly desítky policistů a záchranářů

Úplně zbytečné pátrání zaměstnalo v Krkonoších desítky policistů a záchranářů z horské služby. Ti za tmy pět hodin hledali údajně ztraceného muže, který mezitím odjel do Prahy a svým zmizením chtěl pouze „potrestat“ přítelkyni za předchozí hádku.

Pohřešování třiatřicetiletého muže oznámila jeho přítelkyně s tím, že muž nedorazil na smluvené místo a jeho mobil byl nedostupný. Muž byl společně s přítelkyní a jejím bratrem na výletě v Krkonoších. „U Šmídovy vyhlídky nad Jilemnickou boudou se muž rozhodl vrátit k autu na Mísečky, kde se měli opět všichni sejít. Přítelkyně s bratrem pokračovali na Vrbatovu boudu. Po návratu z túry však muže v autě ani blízkém okolí nenašli. Jelikož byl jeho mobil nedostupný a v autě zůstala jeho peněženka, začala mít přítelkyně o něho strach a jeho zmizení nahlásila horské službě,“ popisuje policejní mluvčí Iva Kormošová.

Okamžitě se proto rozjela pátrací akce. „Záchranáři z horské služby opakovaně projížděli na čtyřkolkách a skútrech turistické stezky, po kterých se mohl s větší i menší pravděpodobností pohybovat. Policisté prověřovali výdejní okénka restaurací, otevřené prodejny i čerpací stanice po celém Špindlerově Mlýně. Následovalo prověřování nemocnic v našem kraji i v sousedním Libereckém. Hlídky prověřily nejbližší vlaková i autobusová nádraží, projížděly i silnice vedoucí od Míseček, obcházely  chalupy, zda se muž někde neubytoval. Obvolávali se jeho příbuzní a známí, zda o něm něco nevědí. Bylo prověřeno jeho bydliště v Kutné Hoře. Bohužel však vše bez kladného výsledku,“ říká mluvčí.

Policisté a záchranáři k celé akci přistupovali velmi vážně mimo jiné proto, že pátrání začalo kolem šesté večer a v horách už byla tma. Jenže po pěti usilovného a nebezpečného hledání se ukázalo, že celá akce byla naprosto zbytečná a muž svým zmizením chtěl pouze „potrestat“ přítelkyni.

„Krátce před 23. hodinou přišla přítelkyni informace o zapnutí jeho telefonu. Hovory však přítelkyni vypínal a až své sestře telefon vzal a sdělil, že je v Praze, kde čeká na vlak do Kutné Hory,“ říká mluvčí. Na pražské nádraží okamžitě vyrazila hlídka, aby ověřila, že je muž v pořádku. „Muž hlídce po ztotožnění překvapeně sdělil, že nechápe, proč jeho přítelkyně nahlásila jeho pohřešování. Pohádal se s ní a poté, co se rozdělili, schválně odjel pryč. Až když se dozvěděl, co se kolem jeho schválnosti odehrálo, o vyhlášené pátrací akci, se za potíže vyvolané jeho zmizením omluvil. Jakým způsobem se dostal do Prahy, však nesdělil,“ popsala Iva Kormošová.

Do pátrací akce se zapojili skoro tři desítky lidí, mezi nimi záchranáři z horské služby, policisté z Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského kraje a z Hlavního města Prahy. „Zaneprázdněni pátráním byli nejen přímo příslušníci v terénu včetně psovoda se služebním psem, ale i policisté na operačních střediscích a také piloti, kteří byli připraveni vrtulníkem vzlétnout,“ upozorňuje mluvčí s tím, že by záchranáři a policisté navíc nemohli být v případě nouze vysláni k jiné opravdové záchraně života či k další akutní události. 

„Situaci, kdy se partneři na túře v extrémních zimních podmínkách rozdělí a jeden z nich si dokonce vypne telefon, považuji za veliké riskování. Bohužel se s tak výrazným porušením pravidel bezpečného pohybu v horách setkáváme velice často, a zvláště v současné situaci nouzového stavu se takový přístup stává u návštěvníků hor dokonce obyčejem,“ říká náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Horská služba v loňském roce pátrala ve všech svých střediscích po 101 osobách. Nejvíce v Krkonoších, kde se ztratilo 26 osob.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Kostík, Horská služba ČR

Štítky Krkonoše, pátrání, horská služba, policie, hádka, Praha, Kutná Hora, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po hádce v horách chtěl muž vytrestat přítelkyni, tak zmizel. Zbytečně ho hledaly desítky policistů a záchranářů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.