Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

S očkováním se pokračuje i v domovech seniorů. Královéhradecký kraj připravuje strategii

Mobilní očkovací tým Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové včera zahájil očkování klientů v Domově důchodců u Biřičky. Jen během úterního odpoledne dostalo dávku zhruba 150 lidí.

Očkovací centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové funguje od 2. ledna 2021, od té doby naočkovalo téměř 1500 zdravotníků z nemocnice a také některé vysoce rizikové pacienty.

„Během včerejška a dneška budeme očkovat v Domově důchodců u Biřičky, ve čtvrtek v SeneCura SeniorCentru Hradec Králové. V dalším týdnu plánujeme pokračovat ve vakcinaci klientů ostatních sociálních zařízení na Hradecku,“ uvedl děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Hradec Králové Roman Chlíbek.

Fakulta vojenského zdravotnictví vyslala do domova seniorů tři týmy skládající se ze sestry, lékaře a administrativního pracovníka. „Klienti, kteří mají o očkování zájem, to vnímají pozitivně, je to pro ně cesta k normálnímu životu, například k návštěvám příbuzných,“ dodal profesor Chlíbek.

V Domově seniorů U Biřičky je aktuálně přibližně 340 klientů, o ně se stará zhruba 240 zaměstnanců. „Jsem zastánce očkování, pomůže nám to se vrátit k běžnému fungování domova. Klienti mají o očkování zájem, odhaduji to na 90 procent, mezi zaměstnanci je trochu nižší, ale do konce března bychom chtěli mít naočkováno 95 procent klientů a 70 procent zaměstnanců,“ uvedla ředitelka domova Daniela Lusková.

Královéhradecký kraj připravuje strategii

S očkováním by se mělo začít od druhého čtvrtletí letošního roku. Nemocnice, ve kterých se očkuje už teď, mají posílit očkovací centra a další by měla vzniknout v krajských zdravotnických zařízeních. Podle hejtmanství je kapacita pro podání 60 tisíc očkovacích dávek zajištěná.

"Na přelomu března a dubna máme avizováno, že místo desetitisícových závozů měsíčně bude mít náš kraj zhruba 100.000 dávek vakcín měsíčně a možná i více. Informace se postupně mění," řekl novinářům hejtman kraje Martin Červíček (ODS).

V kraji se očkuje na sedmi místech, v pěti krajských nemocnicích, ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a v soukromé vrchlabské nemocnici. Postupně se přidávají mobilní týmy nemocnic i armádních zdravotníků.

Kraj se ve spolupráci s hradeckou nemocnicí připravuje na navýšení očkovacích kapacit. Mimo nemocnice by mělo vzniknout dalších pět očkovacích center. Po jednom v každém okresním městě, tedy v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Jičíně.

"Možná k tomu ještě přidáme detašovaná pracoviště ve zdravotnických zařízeních našich nemocnic, například v Broumově nebo v Novém Bydžově. O tom ale ještě jednáme," řekl Červíček.

Jičín připravuje očkovací centrum na stadionu

Rozpouštěním ledu na zimním stadionu začal sedmnáctitisícový Jičín připravovat objekt stadionu pro očkovací centrum. Vakcínami proti covidu-19 by se v Jičíně měli očkovat i lidé z dalších míst okresu, tedy i z Novopacka a Hořicka. Centrum na stadionu město chystá na základě žádosti kraje. Očkování by mohlo začít ve druhé polovině března.

"Stadion nabízí velký zastřešený prostor, parkování, solidní dopravní dostupnost, sociální zařízení a také zázemí pro personál i pro očkované občany," řekl starosta Jan Malý (ANO).

Očkování na stadionu by podle starosty mohlo trvat přibližně tři měsíce. "Záležet bude na tom, jaký bude přísun vakcíny a jak to bude logisticky zvládnuté," řekl. Personální zajištění očkovacího centra bude podle něj na kraji. Úhradu nákladů spojených s poskytnutím stadionu město s krajem podle starosty zatím neřešilo. Využití stadionu pro masivní očkování obyvatel ještě posoudí speciální krajská komise.

Královéhradecký kraj chystá očkovací centra. Jedno vznikne přímo v Aldisu

V Královéhradeckém kraji vznikne nejpozději na jaře nejméně pět očkovacích center mimo nemocnice. Největší z nich bude v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, denně by tam mohlo dostat očkování 1.000 až 1.200 lidí. Další centra by měla...

Největší očkovací centrum v Královéhradeckém kraji vznikne i v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Bude patřit mezi největší v České republice. Denně by zde mohlo dostat vakcínu až 1.200 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky očkování, centrum, strategie, Hradec Králové, Biřička, Královéhradecký, kraj, covid-19, koronavirus, domov, Královéhradecký kraj, nemocnice, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, Jičín, Roman Chlíbek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S očkováním se pokračuje i v domovech seniorů. Královéhradecký kraj připravuje strategii  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.