Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

O víkendu budou ornitologové sčítat ptactvo. Pomoct mohou i dobrovolníci

Česká společnost ornitologická bude během víkendu sčítat ptactvo. A není třeba nikam chodit, dobrovolníci budou sčítat z domova. Stačí hodinu pozorovat nejbližší krmítko, spočítat ptáky a výsledek poslat online ornitologům. Takzvané sčítání ptáků na krmítku koná už po třetí.

„Program je dlouhodobý a díky velkému množství údajů z celé republiky získáme během několika let informace o tom, kteří ptáci se kde vyskytují a jak se údaje mění. Sčítat je snadné a zábavné, zabere jen hodinu,“ vysvětluje koordinátorka sčítání ptáků na krmítkách Alena Skálová z České společnosti ornitologické.

Minulý rok se do akce zapojilo 21 tisíc lidí, kteří pozorovali přes 400 tisíc ptáků. Nejčastějším návštěvníkem krmítek byla sýkora koňadra. S odstupem za ní byli v největších počtech pozorováni vrabci polní a vrabci domácí.

Jak na to?

Stačí připravit tužku, papír a začít počítat. „Do sčítání ptáků na krmítku se může zapojit úplně každý bez předchozí zkušenosti s ornitologií. Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu naše materiály s vyobrazením druhů,“ vysvětluje Skálová.

Před samotným sčítáním je třeba naplnit krmítko potravou, ideální jsou slunečnicová semínka. Dále to mohou být vlašské ořechy nebo olejové koule. Pak už stačí 60 minut počítat jednotlivé ptáky, kteří se přiletí nakrmit.

Po hodině sčítání stačí výsledky elektronicky odevzdat na webu České společnosti ornitologické. Na odeslání výsledků mají lidé do 15. ledna. Ti, kdo nemají možnost elektronického odeslání, mohou výsledky poslat poštou pomocí papírového formuláře. Kompletně sečteno chtějí mít ornitologové v únoru.

„Jedná se o vědecký výzkum, nikoli o soutěž. Je důležité, aby nám účastníci odeslali své pozorování, i když jim na krmítko žádný pták nepřilétl. Tyto údaje nám pomohou zjistit, kde ptáci naopak chybí,“ zdůrazňuje Skálová. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ptactvo, sčítání, Česká společnost ornitologická, tradice, výzkum, budka, online, internet, ptáci, krmítko, Alena Skálová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu budou ornitologové sčítat ptactvo. Pomoct mohou i dobrovolníci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.