Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji stoupla průměrná mzda. Bereme přes 33 tisíc korun

Vypadá to, že zaměstnavatelé v Královéhradeckém kraji během pandemie svým zaměstnancům přidali. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu vzrostla za poslední tři měsíce průměrná mzda v Královéhradeckém kraji na 33.074 korun. To je o 1.838 korun víc než minulý rok.

V Královéhradeckém kraji pracovalo ve třetím kvartále roku 2020 190 tisíc zaměstnanců.

Z dostupných statistik vyplývá, že více přidáno dostaly ženy. Stále však mezi pohlavími přetrvává značná platová propast. „Ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly střední mzdy žen o 6,7 procent. Mzdy mužů pouze o 3,7 procent. Muži však měli stále značně vyšší mzdovou úroveň. Mediánová mzda žen byla 28 825 korun, zatímco mužů 33 261 korun, což je o 15% více,“ řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky Českého statistického úřadu.

Otázkou však zůstává, zda statistika odpovídá realitě. Například Lenka Buťková z Hradce Králové pracuje jako operátorka ve výrobě na třísměnném provozu. „Kéž bych dosáhla na 33 tisíc korun. V hrubém mám o pět tisíc méně,“ postěžovala si. Na průměrný plat 33.074 korun by dosáhla jen za předpokladu, že by na přesčasech vykázala zhruba 30 hodin za měsíc.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels

Štítky průměrná, mzda, plat, Královéhradecký, kraj, statistika, realita, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, Dalibor Holý, Hradec Králové, průměrná mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji stoupla průměrná mzda. Bereme přes 33 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.