Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pandemie v kraji zmírňuje. I přesto se stále hledají dobrovolníci do zdravotnických a sociálních zařízení

Ačkoliv v několika posledních dnech počet aktivních případů v Královéhradeckém kraji klesá a pandemie zpomaluje, stále se hledají dobrovolníci do sociálních zařízení a nemocnic. Hejtmanství proto začne spolupracovat s Akademickým centrem studentských aktivity a společně se pustí do hledání lidí, kteří mohou pomoct.

Vlna solidarity s nakaženými zařízeními je veliká a dosud se nám dařilo najít dostatek pečovatelů. Situace je však obtížně předvídatelná, proto nesmíme ustat v hledání dalších možností. Proto jsme uvítali nabídku Akademického centra studentských aktivit, které koordinuje pomoc dobrovolníků a zajišťuje i jejich školení,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši).

Akademické centrum začne v regionu oslovovat vhodné uchazeče, které následně proškolí. Ty pak zařadí do databáze a v případě potřeby vyšle tam, kam bude třeba. Školení bude probíhat přímo v Hradci Králové – v prostorech zdravotnické školy. Lidé a dobrovolníci se mohou hlásit na webu akademického centra.

Hejtmanství zároveň oslovilo ředitele středních škol, zda by se mohli zapojit do pomoci dětským domovům. Kvůli pandemii se i tyto organizace potýkají s nedostatkem personálu. Na jednoho vychovatele tak v tuto chvíli spadá šest až osm dětí.

Přihlásilo se devět desítek středoškolských učitelů. Ty budou v dětských domovech pomáhat s hlídáním, doučováním, ale i samotnou distanční výukou. Děti v těchto zařízeních potřebují dohled 24 hodin denně.

Učitelé středních škol pomůžou v dětských domovech. Řada vychovatelů je totiž v karanténě

Královéhradecký kraj oslovil ředitele středních škol v regionu, zda by nebylo možné pomoct personálu v dětských domovech. Našlo se 90 dobrovolníků z řad učitelů, vychovatelů a asistentů, kteří pomůžou vychovatelům v dětských domovech.

„Současně se vedle oslovení veřejnosti přímo obracím na ředitele našich příspěvkových organizací s výzvou, aby se do dobrovolnických aktivit zapojili také jejich zaměstnanci. Nepotřebujeme pouze ošetřovatele, ale také pomocníky v kuchyních, s podáváním jídla, na úklid apod,“ dodala Berdychová.

Lidé se zdravotnickou praxí nebo medici mohou oslovit zdravotnická zařízení přímo. Je jednotlivé nemocnice povolají ve chvíli, kdy bude třeba. To, na jakou činnost je nemocnice přiřadí záleží především na dosavadní praxi dobrovolníka a jeho zkušenostech.

Kontakty do nemocnic v Královéhradeckém kraji:

  • Náchod, Jaroměř - 728 215 931, info@nemocnicenachod.cz
  • Rychnov nad Kněžnou - 702 298 787, info@nemocnicerk.cz
  • Jičín, Nový Bydžov – 493 582 111, personal@nemjc.cz
  • Dvůr Králové nad Labem – 499 300 611, mndk@mndk.cz
  • Hradec Králové - 495 831 111, fnhk@fnhk.cz

Pandemie v Královéhradeckém kraji zpomaluje

Královéhradecký kraj do svých zařízení stále hledá dobrovolníky, i když podle čísle hygieniků pandemie zpomaluje. Ačkoliv počet úmrtí s COVIDEM-19 v kraji stoupá, počet aktivních případů naopak klesá. Pod tisícovku nemocných se dostalo Jičínsko i Rychnovsko. Situace se zlepšuje i v ostatních regionech, kde se aktivní případy drží jen mírně nad hranicí jednoho tisíce.

Počty nakažených v Královéhradeckém kraji:

  • Hradecko – 1.491
  • Trutnovsko – 1.371
  • Náchodsko – 1.271
  • Jičínsko – 957
  • Rychnovsko – 810

Údaje KHS Královéhradeckého kraje k 11.11.2020, 9:00

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Olomouc, Zdeněk Hošák a Dalibor Janeček

Štítky Královéhradecký, kraj, COVID-19, koronavirus, nemocnice, sociální, zařízení, pomoc, dobrovolník, Akademické centrum, dětský domov, společnost, pandemie, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Východočeši, Hradec Králové, okres Rychnov nad Kněžnou, okre

Pandemie v kraji zmírňuje. I přesto se stále hledají dobrovolníci do zdravotnických a sociálních zařízení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.