Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jičín rozšíří stacionář Domovinka. Peníze už jsou, práce zatím stojí

Rada města v Jičíně schválila přijetí 15 milionu korun na rozšíření denního stacionáře Domovinka. Jde o peníze, které poskytl Královéhradecký kraj v rámci dotace. Kvůli současné situaci je centrum prozatím uzavřeno. Se zahájením prací se tak stále čeká.

Nejsou to první peníze na rozšíření centra, které město od Královéhradeckého kraje dostalo. „V letošním roce dostala radnice na rozšíření Domovinky čtyři miliony korun,“ potvrdil mluvčí města Jan Jireš. Rekonstrukci město připravovalo už od listopadu 2017. O dva roky později byla vypracovaná projektová dokumentace, a nyní schválilo zastupitelstvo financování.

První zpoždění nastalo kvůli rekonstrukci teplovodu kousek od objektu. Ačkoliv se ještě s rekonstrukcí nezačalo, město věří, že se podaří vše stihnout do poloviny roku 2022. „Plánovaná rekonstrukce Domovinky bude komplexní, výrazných změn dozná jak interiér, který bude plně bezbariérový, ale promění se i vzhled budovy a nejbližšího okolí,“ dodal mluvčí.

Stacionář Domovinka provozuje příspěvková organizace Sociální služby města Jičína. V současném stavu zázemí nevyhovuje a jeho zastaralost nedovoluje využívat možnosti městského objektu na plno.

„Společně s vybudováním nového domova pro seniory tato investice vyřeší kapacitně péči o seniory v Jičíně. Navíc služby Domovinky jsou skvělé v tom, že umožňují ještě déle udržet seniora ve své rodině. Opravdu tuto investici považuji za velmi důležitou pro všechny obyvatele Jičína,“ říká místostarosta města Jičín Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). Aktuálně je kapacita stacionáře zcela využita, některé klienty je třeba ubytovávat i v náhradních prostorách v Butovské ulici.

Budova byla postavena jako kotelna

„Budova, která plní funkci stacionáře, nebyla pro tento účel původně postavena. Ostatně šlo o kotelnu. V současnosti je v nevyhovujícím stavu,“ doplňuje mluvčí radnice Jan Jireš. Budova v těchto dnech nemá ani výtah, který je pro stacionář jednou z nejdůležitějších věcí.

Horní patro je kvůli absenci výtahu prakticky nevyužívané. Většina klientů má totiž sníženou pohyblivost a není možné je tak ubytovat v nejvyšším poschodí. Rekonstrukce by měla vyřešit i tento problém.

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky Domovinka, Jičín, Královéhradecký, kraj, rekonstrukce, stacionář, senior, financování, dotace, radnice, rada, schváleno, termín, kotelna, peníze, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín rozšíří stacionář Domovinka. Peníze už jsou, práce zatím stojí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.