Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Ode dneška platí nouzový stav a s ním i nová opatření. V případě jejich nedodržení chce Prymula přitvrdit

, aktualizováno 5. října 2020, 9:56

Nouzový stav, který začal platit po půlnoci z neděle na pondělí, byl vládou schválen na třicet dní. Doprovodí ho také řada opatření. Fotbalová i hokejová liga se budou hrát bez fanoušků, koncerty a muzikály jsou zrušeny a v restauraci smí sedět u jednoho stolu jen šest lidí. Opatření mají trvat dva týdny. Pokud je obyvatelé nebudou dodržovat, ministr zdravotnictví prý přitvrdí.

Nová opatření se nedotknou obchodů.

Nouzový stav bude platit do začátku listopadu. Důvodem, proč byl vyhlášen, je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) snaha zbrzdit tempo růstu počtu nakažených koronavirem. Resort ho potřebuje i proto, aby mohl zapojit do práce spojené s onemocněním covid-19 studenty medicíny. Spousta zdravotníků je totiž v karanténě.

Školy se v Královéhradeckém kraji neuzavřou

I přesto, že mají základní umělecké, střední a vyšší odborné školy v oranžových a červených okresech přejít na distanční výuku, v Královéhradeckém kraji tomu tak nebude.

V semaforu ministerstva zdravotnictví, spadají do oranžové barvy okresy Náchod a Hradec Králové. Podle krajských hygieniků se ale žádné školy v kraji zavírat nebudou. Situace je pod kontrolou.

„Od pondělí 5. října 2020 po dobu čtrnácti dnů bude ve všech typech škol, s výjimkou škol mateřských, a ve školských zařízeních (Dům dětí a mládeže, školní družina) zakázána výuka zpěvu. Pokud jde o sportovní činnosti, bude zakázána jejich výuka ve všech typech škol, s výjimkou škol mateřských a 1. stupně základních škol,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Omezen je počet lidí na akcích

Zájmové kroužky se omezují jen pro skupiny nanejvýš 10 účastníků uvnitř a jednou tolik venku. Hromadné akce nad zmíněné počty osob jsou zakázány. Výjimku mají členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání i podnikání nebo zastupitelstva a jednání státních orgánů a soudů. Omezení se nevztahuje ani na posilovny nebo akvaparky.

V divadle i v kině bez občerstvení

Divadla a kina smějí hrát dál až pro 500 lidí. Zakázány jsou ale přestávky na občerstvení. Omezení se ale dotklo představení se zpěvem. Jedná se o opery nebo muzikály, které musely být zrušeny. Filmových představení, činoher nebo baletu se omezení nedotklo.

Sportovní utkání ano, ale bez diváků

Na stadiony mohou sportovci, realizační týmy, personál zabezpečující utkání a média do počtu 130 lidí. V případě zájmové činnosti je počet omezen maximálně na dvacet.

V restauracích nanejvýš šest lidí u stolu

Do restaurací můžete k jednomu stolu jen v šesti lidech. Už podle dřívějšího opatření musí bary a restaurace zavírat ve 22. hodin. Do svých prostor mohou vpustit jen tolik lidí, kolik mají míst k sezení.

Církevní obřady

Po dobu dvou týdnů je omezen počet lidí na církevních shromážděních na 100. Musí být dodrženy rozestupy. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy. Zpěv je podle Prymuly v souvislosti se šířením koronaviru velmi rizikovou oblastí. Dokazují to i případy onemocnění ve sborech.

Svatby

Svateb se omezení dotkne později. „U svateb bude limit 30 osob, ale dáváme tady poměrně dlouhý odklad. Nastane to až od 19. října, aby se na to mohli lidé připravit,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Roman Prymula.

ČTĚTE TAKÉ:  Roman Prymula chce představit dlouhodobý plán dalších opatření

Prymula chce v případě nedodržování opatření přitvrdit

Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády Roman Prymula řekl, že pokud 30 až 40 procent obyvatel nebude respektovat současná opatření, vláda bude muset zřejmě přitvrdit. Podle Prymuly zatím není důvod uzavírat společnost tak, jako je tomu v Madridu nebo Izraeli.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky opatření, nouzový stav, koronavirus, restaurace, divadla, kina, sport, svatba, Roman Prymula, stůl, Královéhradecký kraj, ANO 2011, Krajská hygienická stanice, Dům dětí a mládeže, Izrael, Madrid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška platí nouzový stav a s ním i nová opatření. V případě jejich nedodržení chce Prymula přitvrdit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.