Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Když se stanu hejtmanem, senátorské křeslo neopustím, říká vítěz krajských voleb Martin Červíček

Ve včerejších krajských volbách v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočechů za těsně druhým hnutím ANO. Hradecká Drbna mluvila hned po sečtení hlasů s lídrem koalice Martinem Červíčkem (ODS). Ten nyní bude usilovat o to, aby se stal hejtmanem Královéhradeckého kraje. Pokud se tak stane, senátorské křeslo neopustí. Ve vykonávání obou funkcí vidí výhodu.

Martin Červíček se v roce 2016 stal zastupitelem a prvním náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje za ODS. V říjnu 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 47 – Náchod. Od února 2020 působí též jako předseda Senátorského klubu ODS.

Volby v Královéhradeckém kraji skončily v sobotu kolem 19:00. Koalice ODS, STAN a Východočechů vyhrála o pouhých 2.631 hlasů. Někteří voliči tak výsledek voleb vnímají jako remízu. „Pro mě to není plichta. Pro mě je to vítězství z jednoho prostého důvodu… Vydali jsme se cestou koalice složené ze tří subjektů, které za sebou mají výsledky. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jak to voliči vezmou. Ale ta důvěra ukázala, že to byl dobrý krok,“ řekl. Podle jeho slov voliči podobnou alternativu dlouho hledali.

Chci být hejtmanem, s tím jsem do voleb šel

„Do voleb jsem šel s tím, že se stanu hejtmanem,“ řekl po sečtení hlasů Červíček. Doufá tak, že v nově vzniklé koalici dostane tolik důvěry, aby mohl do hejtmanské kanceláře usednout.

Martin Červíček poslední čtyři roky působil jako první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje. Od roku 2018 je také aktivním senátorem. V případě, že by se stal hejtmanem kraje, senátorské křeslo opustit nechce. Ve spojení těchto dvou pozic vidí spíše výhody. „Vždy je výhodné spojit regionální a celostátní politiku. Obě se mají dělat ruku v ruce. Pro kraj je to obrovská výhoda,“ řekl.  

V případě, že se stane hejtmanem kraje, uzpůsobí si Martin Červíček svůj senátorský mandát tak, aby šel vykonávat současně s vedením kraje. „Určitě nebudu předseda senátorského klubu. Určitě nějakým způsobem upravím svoje působení ve výborech a podobně,“ řekl.

S kým se vítěz voleb spojí?

„Mě osobně jsou nejblíž asi Lidovci. To už jsem konec konců říkal před volbami.“

Tentokrát se v Královéhradeckém kraji počkalo s vyjednáváním o vládnoucí koalice až po sčítání hlasů. Při posledních volbách v roce 2016 vznikla prakticky ještě během sčítání. „Já jsem přesvědčen, že je férové počkat až po úplném sečtení hlasů,“ řekl Červíček.

Vítězná trojkoalice v čele s Martinem Červíčkem chce oslovit všechny politické strany, které během voleb získaly více než pět procent hlasů kromě SPD. Politikaření podle jeho názoru není na místě. Je třeba řešit prioritní věci ohledně ekonomiky, zdravotnictví nebo dopravy.

Uskupení získalo 12 mandátů, stejný počet křesel dostalo ve volbách i druhé ANO. Červíček tak podle jeho slov nevylučuje spolupráci právě s hnutím ANO. Spojením těchto dvou subjektů by získal 24 mandátů, tedy jistotu toho, že neskončí v opozici. Ani spojením všech ostatních stran by se nepodařilo vytvořit silnější skupinu. „Je ale možné, že jako vítězové skončíme v opozici,“ přiznal.

Kdy by mohlo být o nové krajské koalici jasno neřekl, vyjednávání mohou trvat hodiny, dny, dokonce i týdny. Tvorbu nového týmu, který povede Královéhradecký kraj nechce uspěchat. „Nechci zatím předbíhat. Proběhlo pár individuálních textových zpráv, ale zatím není nic domluvené. Bylo to spíš o vzájemné gratulaci. Všichni bychom si měli pogratulovat,“ řekl včera večer.

VOLBY 2020: Hnutí ANO netrvá na postu hejtmana. Lídr nevyloučil odchod do opozice

Podoba nové koalice v Královéhradeckém kraji je zatím nejasná. Ve volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočechů získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 12 křesel, stejně jako druhé hnutí ANO. Pokud strany nevytvoří velkou koalici, bude...

První věc v novém kanclu? Vyřešit tendr na železniční dopravu

„Abych pravdu řekl, vůbec si to neuvědomuji a takhle nad tím nepřemýšlím. Je několik důležitých věcí, které je třeba udělat a zařídit,“ řekl. Mezi ty nejdůležitější řadí tvorbu rozpočtu a tendr na železniční dopravu, respektive výběr dopravců.  

„Při výběru dopravců je pro mne podstatné zajistit železniční dopravu na další období přinejmenším ve stávajícím rozsahu a pracovat na jejím smysluplném rozvoji za daných finančních i technických možností,“ řekl.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Martin Červíček

Štítky volby, 2020, vítěz, ODS, Martin Červíček, rozhovor, hejtman, senátor, zastupitelstvo, vyjednávání, výsledek, generál, Královéhradecký kraj, koalice, křeslo, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Náchod, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaclav Mazanek

Takže dvě funkce najednou to bude prachů!! Proč nemůže mít dělník taky dvě zaměstnání a každé na šestnáct hodin denně -to by bylo spokojenejch pracujících 32 hod. odmakat za den ?????

Úterý, 6. října 2020, 10:51Odpovědět

Jaroslav Kolář

TO POTOM ABY JISI MOHL SPOLKNOUT VŠECHNO DO HROMADY

Pondělí, 5. října 2020, 13:33Odpovědět

Jaroslav Kolář

ABY JISI DOBŘE HRABAL TY VOLE

Pondělí, 5. října 2020, 13:32Odpovědět

Jarolím Příloda

Pan Poláček to má dobře promyšlené !!

Neděle, 4. října 2020, 17:52Odpovědět

Martin Kulicka

Co také čekat od ODSáka. To i ta levá Jermanová nekumulovala funkce.

Neděle, 4. října 2020, 16:51Odpovědět

Stanislav Toman

Takže vlastně říká že senátoři a hejtmani mají dost času - tohle jste zvolili? Doufám že mu to neprojde

Neděle, 4. října 2020, 16:19Odpovědět

Vladimír Hlavín

neslušnost Červíčka je nehorázná. Spojovat 2 funkce, které vyžadují hodně času - to nebude stíhat žádnou z nich. Bezpáteřnost hned od začátku

Neděle, 4. října 2020, 16:04Odpovědět

Martin Vašek

TypickýODSácký hajzlík.

Neděle, 4. října 2020, 15:05Odpovědět

Jaroslav Halama

Správně, nahrabat si musím než mě vykopnou,bohužel taková je dnešní realita politiky.

Neděle, 4. října 2020, 13:24Odpovědět

Karel Nováček

A čekal někdo neco jiné??Jen hamty hamty...jak v minulem zamestnani...To jsou ty charakterni profily...

Neděle, 4. října 2020, 12:55Odpovědět

Josef Volfík

Tak výhodu to má, bezesporu. Až se já stanu řidičem autobusu, taky chci zůstat mašinfírou. To se oboje dá klidně stihnout, jsem o tom přesvědčen.

Neděle, 4. října 2020, 12:50Odpovědět

Stanislav Toman

Období je krátké, je potřeba se finančně zabezpečit, to nevadí, že tu práci nebudu stíhat.....

Neděle, 4. října 2020, 12:34Odpovědět

Miroslav Krejčík

senát zrušit holt je vidět že senát je jenom fraška když můžou dělat i jiné náročné funkce

Neděle, 4. října 2020, 11:51Odpovědět

Miroslav Krejčík

jak může člověk dělat hejtmana a byt v senátu to znamená že ani jednu nedělá pořádně a to nejste sám

Neděle, 4. října 2020, 11:48Odpovědět

Ladislav Osvald

Překvapuje to někoho? :-(

Neděle, 4. října 2020, 11:21Odpovědět

Ladislav Osvald

Když se stanu hejtmanem, senátorské křeslo neopustím...

Neděle, 4. října 2020, 11:21Odpovědět

Když se stanu hejtmanem, senátorské křeslo neopustím, říká vítěz krajských voleb Martin Červíček  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.