Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Hnutí ANO netrvá na postu hejtmana. Lídr nevyloučil odchod do opozice

Podoba nové koalice v Královéhradeckém kraji je zatím nejasná. Ve volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočechů získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 12 křesel, stejně jako druhé hnutí ANO. Pokud strany nevytvoří velkou koalici, bude rozhodující postoj třetích Pirátů, ke komu se se svými sedmi mandáty přidají.

Podle lídra vítězné koalice Martina Červíčka (ODS) by výsledek jednání o nové krajské koalici mohl být do konce příštího týdne. Z povolebních vyjednávání vyloučil jen SPD. "Následující týden bychom se měli být schopni na všem domluvit. Pokud má koalice mít smysl, musí vládnout na základě věcných témat a priorit, které si nastavíme," řekl Červíček.

Lídr kandidátky hnutí ANO Jaromír Dědeček označil výsledek voleb za zklamání a uvedl, že v případě vzniku koaliční spolupráce nebude hnutí trvat na pozici hejtmana. "Budeme jednat se všemi, kdo s námi chtějí jednat. Uvidíme, s kým se nám podaří dát koalici dohromady s tím, že bychom nebyli určitě vedoucím partnerem koalice," řekl Dědeček. Nevyloučil ani odchod do opozice. První vyjednávání podle něj přicházejí v úvahu s ODS a Piráty.

Roli jazýčku na vahách Piráti připouštějí. "Budeme jednat se všemi, kdo se tam dostal, tedy kromě SPD," řekl lídr Pirátů Pavel Bulíček. Na dotaz, jakou z možných koalic by dal v tuto chvíli přednost, neodpověděl. "V tuto chvíli nemám preference," dodal.

Čtvrtá ve volbách skončila koalice ČSSD a Zelených se čtyřmi mandáty. "My budeme jednat se všemi subjekty, nijak jsme se nevymezovali. Jednání budou asi dlouhá," řekl její lídr a dosavadní hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Pro vznik nové koalice v Královéhradeckém kraji bude podle lídra Koalice pro Královéhradecký kraj (KKHK) Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) důležitý právě postoj Pirátů. Představu o budoucí koalici a působení lidovců a jejich partnerů v ní Bělobrádek zatím nemá. "Uvidíme, jaké budou nabídky, zda se k něčemu dobereme. My jsme připraveni jak odejít do opozice, tak převzít spoluzodpovědnost za vládu v kraji," řekl. Jeho koalice získala čtyři mandáty.

Čtyři křesla má i uskupení Spojenci pro Královéhradecký kraj složené z TOP 09, Hradeckého demokratického klubu a strany LES. Spojenci si sami zúžili vyjednávací prostor tím, že si zapověděli koaliční spolupráci s hnutím ANO a s SPD, která má dva mandáty. Jako možné koaliční partnery Spojenců jejich volební lídr Aleš Cabicar (TOP 09) jmenoval koalici ODS, STAN a Východočechů, Piráty či lidoveckou Koalici pro Královéhradecký kraj. Sám Cabicar se do zastupitelstva nedostal, díky preferenčním hlasům jej předstihlo pět jiných kandidátů.

Autoři | Foto FB: Jaromír Dědeček

Štítky ČR, volby, kraje, Královéhradecký, kraj, vyjednávání, ANO, hejtman, post koalice, koalice, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, Královéhradecký kraj, Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá demokracie, Martin Červíček, Jaromír Dědeček, Pavel Bělobrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Hnutí ANO netrvá na postu hejtmana. Lídr nevyloučil odchod do opozice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.