Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Královéhradecký kraj vyvěsí historickou vlajku Běloruska. Chce podpořit občany této země

Královéhradecký kraj zítra po obědě vyvěsí před budovou hejtmanství na Pivovarském náměstí v Hradci Králové historickou vlajku Běloruska. Vedení kraje chce tímto gestem podpořit občany, kteří veřejně nesouhlasí s výsledkem tamních prezidentských voleb.

"Vím, že je to mezinárodně politická záležitost, ale všichni to sledujeme denně v televizi a víme, jaká situace tam je. Člověk může proti zlu bojovat těmi prostředky, které má, a my můžeme vyjádřit nesouhlas s vládou pana prezidenta Alexandra Lukašenka. Tlak na něho musí být ze všech stran," řekl navrhovatel usnesení, krajský zastupitel Milan Sommer (TOP 09).

Na některých radnicích v kraji už vlajka visí

Minulý týden historickou vlajku Běloruska vyvěsila například radnice ve Dvoře Králové nad Labem.   „Zastupitelé města tak ve svém usnesení odsoudili represivní postup běloruské policie a dalších orgánů vůči vlastním občanům a vyjádřili podporu občanům Běloruska, kteří požadují spravedlivé prezidentské volby,“ řekla mluvčí městského úřadu Miroslava Kameníková.

Dvůr Králové vyvěsil běloruskou vlajku, na krajském úřadě v Hradci bude vlát nejpozději na konci září

Vyvěšením historické běloruské vlaky město Dvůr Králové nad Labem podpořilo občany v Bělorusku, kteří usilují o demokracii. Běloruská vlajka bude do konce tohoto měsíce vyvěšena i na Pivovarském náměstí u Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Výsledky prezidentských voleb v Bělorusku neuznávají místní občani ani Evropská unie. V běloruské metropoli Minsku nyní každou neděli protestuje podle odhadů médií a opozice na 100 tisíc lidí, kteří volají po Lukašenkově odchodu a vypsání nových voleb.

Souhlasíte s vyvěšením vlajky Běloruska před krajským úřadem?

Celkem hlasovalo58 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Katka Malá

Štítky Bělorusko, Královéhradecký, kraj, vlajka, Hradec Králové, vyvěšení, solidarita, zastupitelstvo, volby, prezident, nepokoje, Královéhradecký kraj, prezidentské volby, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Pivovarské náměstí, Milan Sommer, TOP 09, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj vyvěsí historickou vlajku Běloruska. Chce podpořit občany této země  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.