Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové chce vyvést kamiony z Pouchova. Značkou vedle silnice to nepůjde, je třeba studie za 400 tisíc korun

Lidé bydlící na Pouchově a ve Věkoších už dlouhá léta volají po omezení průjezdu kamionů. Problém je v tom, že nelze jen tak postavit značku k silnici. Radnice si proto nechá vypracovat dopravní studii. Ta ukáže, zda se po zákazu nezhorší situace v jiných částech města. Pomoct by měla i takzvaná Nová Kladská.

„V rámci této studie budeme mít zpracované dopravně inženýrské posouzení zmíněného dopadu. Zpracována budou i kapacitní posouzení křižovatek a směrových průzkumů,“ řekl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Díky této studii bude mít radnice představu o tom, na kolik by případné omezení kamionové dopravy přišlo.

S případným omezením kamionové dopravy v této části města musí souhlasit i Královéhradecký kraj, dopravní inspektorát Policie České republiky a Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje.

„Podle zákona není možné jen tak zakázat průjezd vozidel s hmotností nad 3,5 tuny pro určitou lokalitu, aniž by k tomu nebyl závažný důvod. Zásadní pro nás budou stanoviska všech dotčených subjektů, které se k případnému návrhu omezení budou vyjadřovat,“ vysvětlil na tiskové konferenci náměstek primátora Jiří Bláha.

Za zmíněnou studii město zaplatí 400 milionu korun. Hotová by měla být do čtyř měsíců od podepsání smlouvy s firmou, která ji vypracuje. Město chce tuto společnost vybrat ještě během září.

S dopravou by mohla pomoct Nová Kladská

Projekt Nová Kladská je přeložkou stávající silnice II/308 vedoucí od výpadovky na Třebechovice pod Orebem dál na Černilov. Nová trasa by měla fungovat jako jakási zkratka pro auta nad 3,5 tuny mířící do skladištní oblasti. Nová spojka ke skladištní oblasti by měla vést od Hradecké pekárny. Napojit zpět by se měla na nadjezdu nad tratí.

„Královéhradecký kraj má na přeložku silnice II/308 v Hradci Králové zpracovanou aktualizaci projektové dokumentace pro územní rozhodnutí a byla zahájena příprava potřebných dokladů pro podání žádosti o vydání územního rozhodnutí, včetně majetkoprávní vypořádání pozemků,“ dnes potvrdila Hradecké Drbně mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Adamcová.

V současné době probíhá výběrové řízení na společnost, která vypracuje dopravní model. Z něho by mělo hejtmanství získat co nejpřesnější přehled o tom, jakým způsobem stavba nové přeložky uleví Pouchovu a Věkoším.

O takzvanou Novou Kladskou usilovalo i minulé vedení města. Několikrát toto téma rozhýbalo veřejností. Ještě před dvěma lety se mluvilo o tom, že by měla přeložka silnice vyjít na zhruba 100 milionu korun. To rozdělilo veřejnost na dvě poloviny.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Pouchov, Věkoše, Hradec Králové, doprava, kamion, Nová, Kladská, Královéhradecký kraj, omezení, 3, 5 tuny, komplikace, silnice, Alexandr Hrabálek, ODS, Policie České republiky, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce vyvést kamiony z Pouchova. Značkou vedle silnice to nepůjde, je třeba studie za 400 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.