Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odedneška jsou povinné roušky ve vnitřních prostorách. Nařízení platí v celé republice, výjimku mají pouze studenti

I přesto, že Královéhradecký kraj patří mezi nejméně zasažené regiony v České republice, nařízení platí i zde. Nově musí lidé používat roušky ve všech vnitřních prostorách. Kromě úřadů a nemocnic se jedná například o obchodní centra, pošty, kina, divadla nebo vlakové či autobusové nádraží. Výjimku mají pouze studenti.

O povinnosti nosit roušky informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na svém Twitteru včera odpoledne. "Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jsem dnes ráno svolal mimořádné jednání Centrálního řídícího týmu Chytré karantény. S odborníky jsme se shodli, že od zítra (čtvrtka) zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR. Podrobnosti vydáme v průběhu dne," uvedl.

Jednoduše se dá říct, že kromě venkovních prostorů musíme mít roušky všude. Od obchodních center, přes úřady, nemocnice, pošty až k veřejné dopravě nebo taxíkům. Roušky mají nosit i lidé v práci. A to za podmínky, že mezi nimi nejsou potřebné dvoumetrové rozestupy. Jedinou výjimku mají studenti. Ve školách je třeba roušky nosit pouze ve společných prostorách, ve třídách je můžou sundat.

Nařízení jsou platná pro celou Českou republiku, bez výjimky. A to i přesto, že je na takzvaném semaforu oranžová pouze Praha. Mírné zhoršení situace nastalo i v Královéhradeckém kraji. První ohnisko nákazy vzniklo v Úpici na Trutnovsku. Zde se nákaza z domova důchodců rozšířila například i do škol.

Ministerstvo spustilo telefonní informační linku 1221

Linka primárně slouží pro dotazy veřejnosti se související situací ohledně COVID-19. V provozu je každý všední den od 8 do 19 hodin. O víkendech se na ní lidé mohou obrátit v čase od 8 do 16:30. Na dotazy volajících odpovídají proškolení medici a medičky.

„Doposud lidé volali přímo na hygienické stanice, které však soustředí veškeré kapacity na trasování. Věřím, že linka přinese občanům odpovědi na jejich dotazy a hygienikům čas na odbornou práci. Velké poděkování patří studentům. Jejich zájem pomoci státu v této době je úžasná a já si jejich pracovního nasazení nesmírně vážím,“ okomentoval spuštění linky ministr zdravotnictví.

Na lince se nejvíce lidí ptá na podmínky cestování do zahraničí, rizikové kontakty, ukončování karantény nebo trasování. Velice často volají o pomoc i lidé, kteří se do České republiky vrátili ze zahraničí.

Operátoři pomohou lidem zorientovat se v aktuálních opatřeních, poradí jim ohledně každodenního fungování v karanténě, ohledně postupu při obavách z nákazy či jak chránit své blízké. Díky jejich podpoře se uvolní ruce epidemiologům, kteří tak budou moci směřovat svůj čas a expertízu do trasování,“ dodala hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová.

Kromě informační linky ke koronaviru 1221, provozuje Ministerstvo zdravotnictví také zdravotnickou linku 224 972 222. Na ní jsou zaměstnanci ministerstva veřejnosti k dispozici ve všední dny od 9 do 17 hodin. Linka slouží pro dotazy, které se týkají zdravotnictví a nejsou primárně spojené s koronavirem.

Strategie očkování je připravená

Tento týden byla představena Národní strategie očkování proti COVID-19. „Ačkoliv ještě nemáme na stole vakcínu proti koronaviru, musíme být na moment, kdy bude dostupná, připraveni. Vakcína je klíčovým východiskem ze současné situace. Přinese ochranu obyvatel před onemocněním a zabrání šíření nákazy v populaci,“ řekl Vojtěch.

Očkování by mělo být primárně prováděno v ordinacích praktických lékařů. V první vlně by měli být testováni lidé starší 65 let. Dále pak zaměstnanci zdravotnictví, policisté a hasiči. Celkem se jedná o zhruba 3,5 milionů lidí.

V druhé etapě bude očkování připraveno pro všeobecné praktické lékaře, praktické lékaře pro děti a dorost nebo zubaře. Dobrovolníci z řad veřejnosti přijdou na řadu už ve třetí fázi.

Ohodnoť článek

Foto MM Jihlava

Štítky roušky, nařízení, vláda, ČR, Královéhradecký, kraj, linka, 1221, očkování, COVID-19, koronavirus, 10.9., opatření, rouška, Česko, Adam Vojtěch, Královéhradecký kraj, infekční onemocnění, ANO 2011, Twitter, Jarmila Rážová, Chytrá karanténa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odedneška jsou povinné roušky ve vnitřních prostorách. Nařízení platí v celé republice, výjimku mají pouze studenti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.