Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradečtí zastupitelé schválili vypsání čtvrtého tendru na stavbu fotbalového stadionu za více jak 600 milionů korun

Stavba fotbalového svatostánku v Hradci Králové je zase o něco blíž. Zastupitelé města večer odsouhlasili vypsání v pořadí čtvrté soutěže na firmu, která fotbalový stadion postaví. Celková cena za stadion a za odměnu správci stavby by neměla přesáhnout 605 milionů korun bez DPH. K vypsání výběrového řízení na stavební firmu má dojít během prvních dvou týdnů v září.

Město připravuje stavbu nové fotbalové arény, na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu, více jak 15 let. Od roku 2018 na stadion vypsalo tři tendry, ale všechny z různých důvodů zrušilo.

Kdyby se podařilo vybrat vítěze tendru do konce roku, mohlo by se začít stavět začátkem příštího roku. Práce na stavbě mají trvat 2 roky. Jednalo by se o největší novodobou investici města. Podle vedení radnice by město mohlo získat na stavbu dotaci ve výši 150 milionů korun od Národní sportovní agentury.

„Takhle blízko k novému stadionu Hradec ještě nikdy nebyl. A věřím, že opravdu stadion bude, protože již nyní se nám hlásí spousta zájemců, kteří jej chtějí udělat,“ řekl po hlasování primátor města Alexandr Hrabálek.

Na vedení se snesla kritika

Opoziční zastupitelé kritizovali vedení města za to, že zastupitelům nedokázalo včas předložit aktualizované dokumenty k tendru. Navrhovali proto celou věc odložit na další jednání zastupitelstva. „U zakázky za tři čtvrtě miliardy to hraničí s trapností," řekl opoziční zastupitel Aleš Dohnal (Piráti). „Udělejte to aspoň trochu pořádně," vzkázal vedení města zastupitel z opozičního Hradeckého demokratického klubu Jan Holásek. Další zastupitelé hovořili o zbabraném postupu a šlendriánu.

Zástupci vedení města se omluvili a přiznali, že prezentace změn, které přijala rada města několik hodin před zastupitelstvem, nebyla nejšťastnější. Doplněné podklady zastupitelé dostali až při projednávání tendru. Podle náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS) je dokumentace propracovaná a úpravy ji precizují. ,,Vaše názory tam jsou podchycené," řekl Bláha na opoziční výhrady. Změnou bylo také to, že hodnoticí komise tendru byla rozšířena i o opoziční zastupitele.

Pro vypsání tendru hlasovalo 23 ze 37 zastupitelů. Kromě 19 zastupitelů vládnoucí koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec usnesení podpořili i tři komunisté a také fotbalový trenér a hlavní skaut FC Hradec Králové Ladislav Škorpil z opozičního Hradeckého demokratického klubu.

Nový stadion bude vhodný i pro mezinárodní utkání

Stadion, na kterém má zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, by měl poté splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Na stadionu by mělo být minimálně 8000 zastřešených míst a bude splňovat požadavek na multifunkční arénu. Stožáry osvětlení získají opět tvar typických lízátek, na který jsou lidé zvyklí.

Už v červenci Hradec podepsal smlouvu se společností Arcadis Czech Republic, která bude za 31,8 milionu korun bez DPH správcem stavby. Na samotnou stavbu tedy zbývá 573,2 milionu korun bez DPH.

Město vypíše zakázku metodou Design and Build, tedy navrhni a postav. To je jedna ze změn oproti minulým tendrům. Město stanoví požadavky na velikost a funkce stadionu. Vysoutěžený dodavatel pak upraví projekt stadionu a následně arénu i postaví.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mmhk.cz

Štítky stadion, Hradec Králové, Malšovice, tendr, čtvrtý, zastupitelé, FC Hradec Králové, fotbal, radnice, Jiří Bláha, ODS, Hradecký demokratický klub, Národní sportovní agentura, UEFA, Ladislav Škorpil, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí zastupitelé schválili vypsání čtvrtého tendru na stavbu fotbalového stadionu za více jak 600 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.