Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vozový park hradeckého MHD se rozrostl o nové autobusy

Cestující si mohou užívat jízdu MHD v Hradci Králové ve zbrusu nových autobusech. Do Dopravního podniku města Hradec Králové, jich přibylo 5. Jsou nízkopodlažní, mají kamerový systém a automatický hasicí systém v motorovém prostoru. Letos dá dopravní podnik do nových vozů přes 70 milionů korun.

Jde o třídveřové vozy, ve kterých je 28 míst k sezení a 78 na stání. Vybaveny jsou klimatizací pro řidiče i cestující a USB porty pro nabíjení. Řidič má ve voze k dispozici chladničku, pro cestující se změnilo uspořádání sedadel před prostředními dveřmi z důvodu lepší průchodnosti.

Autobusy obsahují kompletní kamerový systém. Je v interiéru a v prostoru před i za vozidlem. Je zde i automatický hasící systém v motorovém prostoru. Nejnovější motory splňují v současné době platnou emisní normu EURO VI, přispějí  tak ke zlepšení ovzduší ve městě.

Kamery pro větší bezpečnost obyvatel města

Instalace kamer je vedena snahou o větší bezpečnost obyvatel města, nejen k ochraně jejich života a zdraví, ale i k ochraně majetku cestujících a společnosti.

„Je to krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus, tzn. i škody na majetku“ sdělil ředitel společnosti Zdeněk Abraham.

K tomuto kroku se dopravní podnik rozhodl i kvůli rostoucímu počtu řidiček autobusů MHD.  

Data z kamer poslouží i policii

Pro případ vyšetřování Policii ČR (při důvodném podezření na spáchání trestního činu nebo přestupku, případně na vyžádání orgánů činných v trestním řízení), budou data z kamerového systému několik dní ukládána.

K záznamům se nedostane žádný nepovolaný subjekt. Následně ale budou automaticky smazána. Vše je v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů.

Dopravní podnik používá kamery u všech trolejbusů, u dvaceti elektrobusů a v některých autobusech pro účely monitorování pohybu cestujících v prostoru dveří a aktuálním dění ve voze MHD. Kamery jsou a budou automaticky ve všech nově pořizovaných vozidlech.

Dalších pět autobusů bude mít podnik do konce listopadu

Za letošní rok nakoupí dopravní podnik 10 nových vozů. Celkově za ně zaplatí přes 70 milionů korun. Od roku 2018 je ve vozovém parku 23 nových autobusů. V příštím roce by dopravní podnik rád nakoupil dalších 6 kusů nových nízkopodlažních autobusů  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto dpmhk.cz

Štítky autobus, MHD, cestující, Hradec Králové, městská hromadná doprava, dopravní společnost, kamerový systém, Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s., Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vozový park hradeckého MHD se rozrostl o nové autobusy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.