Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Polsko uzavřelo cestu ze Sněžky. Mohou po ní pouze turisti, kteří jdou na vrchol

Od soboty 11. července až do konce srpna uzavřela Správa polského Karkonoskiego Parku Narodowego takzvanou řetězovou cestu pro turisty, kteří sestupují z nejvyšší hory České republiky. Otevřená je tak pouze jednosměrně pro turisty, kteří míří k vrcholu.

„Toto nařízení platí o prázdninách už několik let. Po takzvaném cik-caku mohou lidi pouze nahoru, sestup je možný ostatními trasami,“ píše KRNAP na svých sociálních sítích. Podle polské správy používá denně cestu kolem tří tisíc lidí. Během víkendu tudy projde zhruba čtyři tisíce návštěvníků.

Situace s turisty je na Sněžce neudržitelná

Velké množství turistů na Sněžce je dlouhodobý problém. Někteří po sobě zanechávají nepořádek, jiní vstupují tam, kde nemají co dělat. Zhruba před měsícem tak Správa Krkonošského národního parku instalovala na nejvyšší hoře České republiky sítě. Ty mají turisty udržet na místech, k tomu určeným.

„Situace na Sněžce je dlouhodobě neudržitelná, bylo potřeba s tím něco udělat. Návštěvníkům vrcholu byl v minulosti vyhrazen prostor přibližně o velikosti poloviny fotbalového hřiště, kde se mohou pohybovat. Mnozí to nerespektují," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Kromě přístupových cest je síť kolem celého vrcholu Sněžky a měří přibližně 300 metrů. „Metr vysoká plastová síť posílí řetězové zábrany, které lidé ve velkých počtech překračovali," řekl Drahný.

Ohodnoť článek

Foto FB: KRNAP

Štítky Krkonoše, Sněžka, turisti, stezka, řetězová, cikcak, uzavření, Polsko, sítě, opatření, prázdniny, léto, Česko, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polsko uzavřelo cestu ze Sněžky. Mohou po ní pouze turisti, kteří jdou na vrchol  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.