Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Povodně, které se prohnaly ve čtvrtek krajem napáchaly škodu odhadem za 17 milionů

Škody na obecním majetku v hradeckém kraji, jsou po čtvrtečních lokálních záplavách odhadem na více jak 17 milionech korun. Zasaženým obcím má v plánu Královéhradecký kraj pomoci. Nejhorší situace byla v povodí řek Orlice na Rychnovsku a Cidliny na Jičínsku.

„Nejvíce škod voda napáchala na Rychnovsku, kde se částka blíží deseti milionům. Jsou to však opravdu hrubé odhady, do kterých nejsou zahrnuty škody na soukromém majetku. Přesná čísla budou muset určit až pojišťovny a odborníci," uvedl pro hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Dnes chce radě předložit první návrhy na pomoc postiženým oblastem.

Další povodňová vlna se krajem přehnala o víkendu. Tak silná jako ta čtvrteční ale nebyla. Odhadované škody po víkendu zatím zástupci kraje neuvedli.

Jednou z nejpostiženějších obcí byly minulý týden Tutleky na Rychnovsku, kde se rozlil potok. V centru obce poškodila velká voda mostek, který v sobotu hasiči z preventivních důvodů odstranili. „Mostek hrozil sesunutím. Na toku, který ve čtvrtek zaplavil přes 30 domů, hrozilo, že by se vytvořila zátka a mohlo by to vést k dalším značným škodám. Zmenšili jsme riziko dalších záplav," řekl Štěpán.

Intenzivní lokální lijáky zasáhly ve čtvrtek v kraji kromě obce Tutleky i Lupenici, Rybnou nad Zdobnicí na Rychnovsku a Libáňsko a Hořicko na Jičínsku. Zasaženy byly desítky objektů. 

Vytrvalý déšť zvedl hladiny některých toků na Rychnovsku i o víkendu. Zatímco ve čtvrtek odpoledne byl krátce dosažen třetí stupeň povodňové aktivity na řece Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, o víkendu byly toky nejvýše na druhém stupni. Většinou ale řeky dosahovaly prvního stupně povodňové aktivity. Během odpoledne se začala situace uklidňovat.

Druhé stupně podvodňové aktivity, se ale při pondělním dopoledni stále drží na řece Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí.

Hasiči evidují od čtvrtečního dne téměř dvě stovky zásahu v souvislosti s počasím. Kromě odčerpávání vody ze sklepů, odstraňovali i spadlé stromy.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky povodeň, škoda, odhad, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Jičín, Orlice, Jiří Štěpán, Cidlina, ČSSD, Tutleky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně, které se prohnaly ve čtvrtek krajem napáchaly škodu odhadem za 17 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.