Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VAROVÁNÍ: Extrémně vydatný déšť dnes zasáhne východní Čechy. Hasiči jsou v pohotovosti

Extrémně vydatný déšť dnes zasáhne Královéhradecký a Pardubický kraj a části Olomouckého a Zlínského kraje. V úhrnu může v těchto oblastech napršet více než 50 litrů na metr čtvereční za šest hodin. Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí platí do 18:00. S výjimkou jihozápadu země hrozí vydatný déšť také v ostatních částech země. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto zároveň varuje před rozvodněním toků. Časně ráno byla nejhorší situace v Novém Jičíně, na řece Jičínce tam platil stav ohrožení. Třetí povodňový stupeň platí nyní na Polančici v Polance nad Odrou.

Na severovýchodě země se už ve čtvrtek odpoledne a večer vyskytovaly místy bouřky, při kterých podle meteorologů ojediněle spadlo i přes 100 milimetrů srážek, nejvíce to bylo okolí Mladé Boleslavi nebo kolem Rychnova nad Kněžnou. "Tyto extrémní srážky způsobily i rychlý vzestup hladin vodních toků, a tak na některých místech byly dosaženy i SPA," uvedl ČHMÚ.

Aktuálně jsou povodňové stupně na pěti tocích. V Moravskoslezském kraji je Jičínka v Novém Jičíně od 07:30 zpět na druhém stupni, tedy ohrožení, a na Lučině v Horních Domaslavicích platí první stupeň, tedy stav bdělosti. V sousedním Zlínském kraji dosahuje Bytřička na stanici Bystřička nad nádrží druhého povodňového stupně a na stanici Bystřička pod nádrží prvního povodňového stupně. Na Vysočině platí první stupeň na Želivce a v Královehradeckém kraji na Cidlině.

Povodňová bdělost a pohotovost, tedy možné dosažení prvního a druhého stupně povodňové aktivity, platí v částech Středočeského a Jihočeského kraje a Vysočiny a v celé východní polovině země do odvolání.

Vydatnější srážky se očekávají v severovýchodní polovině Česka i o víkendu. "Celkově do nedělního večera na východě a severovýchodě území může spadnout od 40 do 100 milimetrů srážek. Proto se budou v zasažených oblastech i nadále zvedat hladiny vodních toků, i když pomalejším tempem než během včerejšího dne (čtvrtka)," uvedli meteorologové.

Začátkem příštího týdne budou srážky pozvolna ustávat a v druhé polovině týdne vystoupají teploty místy i na 30 stupňů Celsia.

Tichá Orlice v Čermné n.O. dosáhla prvního stupně

Hladina řeky Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku dnes dopoledne po silných deštích stoupla nad úroveň prvního stupně povodňové aktivity. Na prvním stupni se od čtvrtečního odpoledne drží také Cidlina v Jičíně. Ve čtvrtek odpoledne byl krátce dosažen třetí stupeň povodňové aktivity (SPA) na řece Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, ta se však již ve čtvrtek večer vrátila k normálu.

Silný déšť od čtvrtečního odpoledne v Královéhradeckém kraji způsobil lokální záplavy. Nejhorší situace byla v povodí řek Orlice na Rychnovsku a Cidliny na Jičínsku. Hasiči evidují za tuto dobu asi 120 událostí, hlavně šlo o technickou pomoc při odstraňování následků přívalových dešťů, jako bylo čerpání vody ze zatopených objektů, vyplynulo z informací krajských hasičů. Většina zatopených domů byla zasažena vodou z polí a luk či rozvodněných místních potoků.

"Noc byla z pohledu hasičů o poznání klidnější, aktuálně není v terénu žádná jednotka, která by odčerpávala vodu ve včera zasažených oblastech. Během noci a rána jsme měli pouze čtyři případy, kdy jsme odstranili spadlé stromy z komunikací," uvedla ráno mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Podle vodohospodářů lokální intenzivní srážky zasáhly v Královéhradeckém kraji obce Lupenice, Tutleky, Rybná nad Zdobnicí, Libáňsko a Hořicko, zasaženy byly desítky objektů.

Mírný vzestup hladiny a průtoků vodohospodáři očekávají ještě na dolní části Orlice a střední a dolní části Cidliny, kam dotéká voda z výše položených oblastí. "Až do neděle očekáváme nad naším územím srážky s maximálními úhrny za 24 hodin do 30 milimetrů. Na základě těchto srážek očekáváme pozvolné vzestupy hladin a průtoků na většině našeho území, dosažení SPA ale v tuto chvíli nepředpokládáme," uvedl uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Na většině území Královéhradeckého kraje vodohospodáři za posledních 24 hodin zaznamenali srážky s úhrny obvykle do 20 milimetrů, nejvyšší srážkové úhrny okolo 40 milimetrů zaznamenali v Orlických horách a v povodí Cidliny. Nejvyšší úhrny srážek byly na stanici Smiřice (65 mm). "Úhrny srážek od čtvrteční 22:00 do rána se pohybovaly většinou do 10 mm. V důsledku těchto srážek došlo k rychlému vzestupu hladin vodních toků v povodí Orlice a Cidliny, aktuálně je většina zasažených profilů na poklesu, setrvalý stav mají dolní úseky vodních toků," uvedl Petr.

Přívaly vody ve čtvrtek na Rychnovsku místy komplikovaly také dopravu, byly zaplaveny některé silnice. Například hasiči v Kostelci nad Orlicí museli zachránit pět lidí ze dvou osobních vozidel, která uvázla na zaplavené silnici.

Moravskoslezští hasiči čerpají vodu a staví ochranné hráze

Kvůli vydatným dešťům musí profesionální i dobrovolní hasiči na mnoha místech v Moravskoslezském kraji odčerpávat vodu. Odstraňují ale i popadané stromy a na několika místech stavěli ochranné hráze. Od čtvrtka mají už přes 150 výjezdů. Nejhorší situace je na Ostravsku. Na třetí stupeň povodňové aktivity v regionu vystoupaly Jičínka a Polančice. ČTK to dnes sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela. Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková řekla, že lze předpokládat další zhoršování situace.

Hasiči čerpají vodu ze vzniklých lagun a pak také ze sklepů, suterénů, garáží, balkonů či výtahů. Pročišťují kanály a jiné propustky. "Hasiči také odstraňovali několik stromů a monitorovali chování hladin několika řek a potoků," sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela. Zásahy jsou zatím bez zranění.

V noci museli hasiči stavět na čtyřech místech v regionu také ochranné hráze. Použili k tomu více než 300 pytlů s pískem. Dvě hráze se stavěly v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově u Ostravy.

Vlčková okolo 07:45 uvedla, že v regionu platí třetí povodňový stupeň už jen na Polančici v Polance nad Odrou. Jičínka v Novém Jičíně klesla na druhý stupeň povodňové aktivity, kterého už dosáhla také Bílovka ve Velkých Albrechticích na Novojičínsku. Na prvním povodňovém stupni je Lučina v Domaslavicích na Frýdecko-Místecku. "Povodí je velmi nasycené. Lze předpokládat, že při opakovaných srážkových epizodách avizovaných Českým hydrometeorologickým ústavem se situace zhorší a může být dosaženo pětiletých až dvacetiletých povodní na celém území Povodí Odry," uvedla Vlčková. Problémy jsou zatím nejvíce na menších tocích, ale lze očekávat že se situace začne zhoršovat i na těch větších. Nádrže v regionu jsou připraveny, voda je v zásobním prostoru a retenční prostory sloužící právě pro zachycení povodně jsou nachystány.

Zhruba stovka zásahů hasičů připadá na Ostravsko. "V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově, blíží se k 30, ke 20 se blíží počet výjezdů v Porubě, Nové Bělé a Staré Bělé," uvedl Kůdela. Dalších asi 30 událostí hasiči měli na Novojičínsku. V ostatních okresech regionu je situace klidnější. Vydatné deště mají pokračovat v Moravskoslezském kraji i dnes.

Ve čtvrtek hasiči například vytahovali osobní automobil, který vjel do vodní laguny na křižovatce Martinovské a Provozní ulice v Ostravě a jejich okolí. Městská policie tam odkláněla dopravu, přes lagunu nemohly projet ani tramvaje. Hasiči tam čistili kanálové vpusti, aby mohla voda odtéct.

Dnes ráno hasiči čerpali vodu například ze zatopené mateřské školy v Ostravě-Porubě.

Na Bystřičce nad vodní nádrží platí druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku vystoupala v noci na dnešek hladina na druhý povodňový stupeň, který značí pohotovost. Na stejném toku pod přehradou platí aktuálně první stupeň povodňové aktivity označující bdělost. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na Bystřičce nad nádrží evidovali hydrometeorologové a vodohospodáři dnes v 07:30 stav hladiny na 63 centimetrech. O 13 centimetrů tedy byl nad přehradou překročen druhý povodňový stupeň. Pod přehradou byla hladina říčky ve stejný čas na 83 centimetrech, tedy tři centimetry nad spodní hranicí prvního povodňového stupně.

Hladiny řek v regionu stoupají kvůli vydatným srážkám. Ve čtvrtek odpoledne se v Ostratě na Zlínsku vylil z koryta potok. Zaplavil silnice, chodníky a sklepy rodinných domů, odkud hasiči odčerpávali vodu. Pročistili také propustek pod mostem, aby zamezili dalšímu stoupání hladiny. "Následně otevřeli kanálovou vpusť, díky čemuž začala voda pomalu opadávat. Hasiči postupně začali oplachovat i silnici, která byla silně zanesena blátem," uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Ve Zlínském kraji by dnes podle předpovědi ČHMÚ mělo být zataženo s deštěm nebo občasným deštěm, místy se objeví i vydatné srážky. K večeru bude déšť postupně od jihozápadu ubývat. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají na 15 až 18 stupňů Celsia. Pro většinu Zlínského kraje platí do dnešních 18:00 výstraha meteorologů před velmi vydatným deštěm, v okolí Rožnova pod Radhoštěm a Valašského Meziříčí na Vsetínsku se dokonce mohou vyskytnout extrémní srážky. Hrozí tam proto mimo jiné zaplavení silnic nebo pády stromů v podmáčené půdě.

Silné deště v Pardubickém kraji zasáhly hlavně Orlickoústecko

Čtvrteční deště zasáhly v Pardubickém kraji zejména Orlickoústecko. Hasiči od odpoledne do dnešního rána vyjížděli zhruba na třicet míst, kde hlavně odčerpávali vodu. Lidé z obcí se často připravovali na povodně a plnili pytle pískem, řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

"Například se pytlovalo v Načešicích i Heřmanově Městci, který byl nejvíce postižený v neděli po lokálním krupobití. Hasiči v celém kraji dále monitorovali vodní toky," řekla Horáková.

Odčerpávat vodu museli požárníci hned na několik místech, například když stoupala voda z potoka, který je blízko domu v Lukavicích na Orlickoústecku. Ve Sloupnici na Svitavsku také čerpali vodu nebo oplachovali vozovku od bahna v Hnátnicích na Orlickoústecku.

"Čerpadla se nezastavila ani v Letohradě, kde se voda valila z polí, zaplavila například sklad obchodu. Pročistit se musela kanalizace i kanálové vpusti v Lanškrouně či Výprachticích," uvedla Horáková.

Voda podle starosty Letohradu Petra Fialy (Sdružení pro Letohradsko) vtekla do Penny Marketu a moc škody na nepáchala. Ve městě pršelo asi dvě hodiny a někde bylo nutné používat čerpadla, řekl.

Výstraha meteorologů na extrémní stupeň nebezpečí pro Pardubický kraj platí do dnešních 18:00, dodala mluvčí. Přívalové deště a bouřky zasáhly kraj i v sobotu a neděli, kdy škody byly větší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky počasí, déšť´t, Královéhradecký kraj, varování, předpověď, povodně, meteorologové, Český hydrometeorologický ústav, Zlínský kraj, silnice, Pardubický kraj, Jičínka, Nový Jičín, Východní Čechy, Cidlina, vodní tok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VAROVÁNÍ: Extrémně vydatný déšť dnes zasáhne východní Čechy. Hasiči jsou v pohotovosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.