Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Silný déšť zaplavuje na Jičínsku sklepy. Hasiči mají pohotovost

Původně meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami, tu nakonec změnili na varování před deštěm a povodněmi. Ta platí od dnešního poledne až do zítřejšího večera pro celé východní Čechy včetně Královéhradeckého kraje. Přívalový déšť už páchá první škody.

07:30 - Noc byla z pohledu hasišů klidná. "Během noci a rána jsme měli pouze čtyři případy, kdy jsme odstranili spadlé stromy z komunikací. V souhrnné statistice evidujeme za včerejší den asi 120 událostí, kdy jsme poskytovali technickou pomoc při odstraňování následků přívalových dešťů," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

19:15 - Hasiči v Královéhradeckém kraji v souvislosti se silným deštěm zasahovali dnes odpoledne u více než 120 událostí, hlavně šlo o zatopené sklepy a čerpání vody. Nejvíce výjezdů měli mezi 15:00 až 17:00, nejprve v okolí Jičína, Hořic, pak na Hradecku a Rychnovsku.

"Nikoho jsme dosud nemuseli evakuovat, zatím nemáme informace o zraněných lidech. V drtivé většině je to o čerpání vody ze zatopených sklepů. Události už nepřibývají jako na začátku," řekla v 18:00 mluvčí hasičů Martina Götzová.

17:30"Vzhledem k nasycenosti území očekáváme dosažení prvních až druhých stupňů povodňové aktivity v povodí horního Labe, Loučné, Novohradky a Chrudimky. Na tocích odvodňujících Orlické hory lze očekávat překročení třetího stupně," vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

16:45 - Za poslední hodinu se počet událostí zvedl na 80. Jde především o zatopené sklepy. Nejhorší situace je stále na Hořicku. Hasiči už ale zasahují i na Hradecku nebo Rychnovsku. V Tutlekách se pak rozvodnil místní potok. Hladina řeky Kněžná v Rychnově nad Kněžnou dnes odpoledne po silných deštích stoupla nad úroveň prvního stupně povodňové aktivity a krátce překonala i druhý stupeň.

15:30 - „V souvislosti se silným deštěm evidujeme prozatím ohlášených asi 20 událostí. Jedná se většinou o zatopené sklepy,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Nejhorší situace je v tuto chvíli v okolí Jičína a Hořic. Další přibývají kolem Smiřic.

Mapa meteorologů zčervenala

Srážková mapa meteorologů dnes po obědě zčervenala. Vydali varování před silným deštěm a velké varování před záplavami. V extrémním případě může v následujících 24 hodinách napadnout až 100 milimetrů srážek.

Ohodnoť článek

Foto Jan Pešek

Štítky aktuálně, déšť, meteorologové, hasiči, počasí, voda, záplava, předpověď, sklep, Královéhradecký kraj, okres Jičín, Východní Čechy, Jičín, Hořice, okres Rychnov nad Kněžnou, Povodí Labe (státní podnik), Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: Silný déšť zaplavuje na Jičínsku sklepy. Hasiči mají pohotovost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.