Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami, zasáhnout mají od dnešního poledne i Královéhradecký kraj

Výstraha před silnými bouřkami se týká tentokrát celé republiky. V platnost vstoupí v poledne a očekávat je máme až do zítřejší 2. hodiny ranní. Bouřky mohou být doprovázeny přívalovým deštěm nebo kroupami. Co rozhodně při bouřce nedělat, případně kde je bezpečno, se ptala Hradecká Drbna hasičů.

V opakovaných bouřkách může spadnout okolo 60 mm srážek a jelikož na mnoha místech v minulých dnech pršelo, mohou se zvedat hladiny menších toků, případně mohou být zatopeny podchody a sklepy. Nárazy větru při bouřce mohou lámat větve stromů. Na to by si měli dávat pozor především řidiči při jízdě po silnicích a jet velmi opatrně. Nebezpečí mohou také představovat kroupy a blesky.

Čemu se při bouřce vyhnout?

Hasiči radí při bouřce raději nevycházet zbytečně ven a neplánovat si výlety. Pokud už venku přece jen jste, neschovávejte se pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, nebo v menších staveních bez hromosvodu.

Během bouřky nezůstávejte na kopcích a holých pláních. Překvapí-li vás bouřka na rozlehlé holé pláni, rozhodně neutíkejte nebo nepokračujte dál v chůzi a nezůstávejte ve skupině. Nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe. Rozhodně si nelehejte na zem,“ upozorňuje mluvčí hasičů Martina Götzová.

Nikdy se za bouřky neopírejte o zeď či skalní stěnu. Za bouřky také pokud možno nepřenášejte kovové předměty-fungují jako hromosvod

Kde hrozí největší nebezpečí?

Největší nebezpečí hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí, kterými jsou například sloupy elektrického vedení. Take ale u vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch. Při bouřce bychom se proto měli vyvarovat vodních sportů. Pokud vás bouřka zastihne v loďce, bezpečné není ani telefonování.

V autě se bát nemusíte

Když necháte zavřená okna i dveře u auta, plechová karoserie poskytne spolehlivou ochranu. Jestliže ale fouká silný vítr, je potřeba si dát pozor na padající stromy nebo větve a přizpůsobit rychlost jízdy a styl těmto povětrnostním podmínkám. Někdy je lepší zastavit na bezpečném místě a počkat, až se nepříznivé počasí přežene.

Bezpečným úkrytem jsou i velké budovy, v přírodě hustý les

A to především objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí a veškeré stavby chráněné hromosvodem. „V přírodě se můžete bezpečně schovat v hustém lese a háji, nižším porostu nebo úzkém údolí,“ doplňuje mluvčí.

Při bouřkách dochází velmi často po zásahu blesku k požárům

Za loňský rok evidují hasiči v Královéhradeckém kraji celkem 13 požárů způsobených bleskem. Ve většině případů se jedná o požáry stromů, v pěti případech se jednalo o objekty, z nichž u čtyř vznikla škoda na majetku. Asi největší škodu způsobil blesk při požáru roubenky v Olešnici na Hradecku - škoda byla cca 980 tisíc korun,“ říká mluvčí.

V letošním roce už vyjížděli hasiči k požáru po úderu bleskem jednou. A to hned na začátku června. Plameny šlehaly z chaty v  Horním Maršově, v části Horní Lysečiny na Trutnovsku. ,,Závěrem vyšetřovatele je, že požár vznikl pravděpodobně jako následek po úderu blesku. Škoda byla předběžně stanovena asi na půl milionu korun, uchráněny byly hodnoty v řádu milionů korun," dodává Götzová.

Pár zajímavých čísel o blesku

  • Napětí: 10 až 50 milionů voltů
  • Proud: až 50 000 ampér
  • Teplota v kanálu výboje: až 30 000 stupňů Celsia
  • Průměrná energie jednoho blesku: 250 kilowatthodin
  • Trvání blesku: cca čtvrt vteřiny
  • Roční počet bouřek na zemi: cca 16 milionů
  • Roční počet blesků na zemi: cca 3 miliardy
  • Pravděpodobnost zásahu člověka bleskem: 1:3 000 000
  • Po úderu bleskem denně na zemi v průměru zemře 10 lidí

Zdroj: hzscr.cz

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com/ HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, výstraha, požár, ČR, Královéhradecký kraj, bouřka, platnost, strom, Drbna.cz, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami, zasáhnout mají od dnešního poledne i Královéhradecký kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.