Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová D11 z Hradce Králové do Jaroměře otevře o půl roku dřív. Rychlejší bude i stavba D35

Další dva úseky dálnice D11 se podle ŘSD otevřou dřív, než bylo v plánu. Situace, která se v České republice stává spíše ojediněle. Dělníkům údajně pomohla slabá zima, během které se práce prakticky nezastavila. Hotovo by mohlo být na podzim příštího roku. Dřívější otevření slibuje ředitelství i u dalšího úseku D35.

Ačkoliv to ještě před pár měsíci vypadalo na několikatýdenní zpoždění kvůli pandemii, opak je pravdou. Další dva úseky D11 z Hradce Králové do Smiřic a dál na Jaroměř se otevřou o půl roku dřív. „Ani s dřívějším termínem otevření obou úseků dálnice mezi Hradcem Králové a Jaroměří se ale nechceme úplně spokojit a budeme diskutovat se zhotoviteli staveb možnosti další akcelerace, aby řidiči mohli po dálnici jezdit co nejdříve na podzim 2021,“ potvrzuje generální ředitel ŘSD Radek Mátl.  

Původní plán přitom mluvil o otevření následujících dvou úseků až v červnu roku 2022. Jako první má být hotový úsek ze Smiřic do Jaroměře, zde už dělníci pokládají asfalt. Bez zprovoznění předchozího úseku však otevření nemá smysl.

„Na zrychlení stavby D11 se aktuálně připravuje podpis smluvního dodatku se zhotovitelem. Naší snahou je, aby byly oba aktuálně realizované úseky D11 zprovozněny již na konci příštího roku,“ potvrdil tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký.

„Provedena je většina hrubých zemních prací, přeložky inženýrských sítí. V tomto roce jsou realizovány spodní a vrchní stavby jednotlivých mostů,“ dodává mluvčí. Základy pro mostní pilíře už můžeme vidět například na výpadovce z Hradce Králové směrem na Jičín.

Na úseku z Hradce Králové do Smiřic zbývá dokončit dvě třetiny prací. Staveniště dálnici připomíná jen z daleka. „Dokončit je potřeba kompletní stavební objekty mostů, vozovkové vrstvy hlavní trasy a přeložek ostatních komunikací, přístupové polní cesty a mnoho dalších nezbytných objektů pro provoz dálnice,“ dodává mluvčí.

Rychlejší bude i D35

Podobně jako u D11 se daří Ředitelství silnic a dálnic urychlit i stavbu silnice D35. Úsek mezi Opatovicemi nad Labem a Časy se měl původně otevřít v lednu roku 2022. Nyní to však vypadá na prosinec 2021.

Všeobecně se dá říct, že se stavbě nové silnice daří. Před pár týdny se vyřešil i dlouhý spor ohledně šestikilometrového úseku kolem Vysokého Mýta. Původní stavební povolení zrušil krajský úřad, nové proto vystavilo právě Vysoké Mýto. Kvůli hluku z dálnice bylo třeba přepracování. 

Stavba úseku u Vysokého Mýta má začít za dva roky a stát bude kolem dvou miliard korun.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky D11, D35, ŘSD, dálnice, stavba, termín, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, novinky, Jaroměř, Dálnice D11, Ředitelství silnic a dálnic, Vysoké Mýto, Česko, Smiřice, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová D11 z Hradce Králové do Jaroměře otevře o půl roku dřív. Rychlejší bude i stavba D35  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.