Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 5. června 2024  |  Svátek má Dobroslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji začnou fungovat mobilní pobočky České pošty. Podobný projekt už v minulosti pošta zrušila

Poštovní autobusy si mohou naši čtenáři pamatovat ještě z roku 1997, kdy vyjel úplně ten poslední. Podobný projekt se teď Česká pošta pokusí znovu zrealizovat. Od června bude v Královéhradeckém kraji testovat takzvané mobilní pobočky. Ty budou zajíždět do malých obcí a měst, kde lidé přišli o kamennou pobočku.

„Cílem projektu je otestovat mobilní pošty v praxi. Vhodné lokality ve spolupráci s Královéhradeckým krajem teprve vybereme,“ řekl Hradecké Drbně mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Jak bude konkrétní pojízdná pobočka vypadat a jaké služby bude nabízet zatím nesdělil. „Design a funkcionality zatím ladíme, aby vše bylo v červnu připraveno,“ dodává mluvčí.

Podle České pošty může být služba přínosná i během mimořádných situací. „Pandemie koronaviru ukázala, jaké služby v období krize občané nejvíce poptávají a co zákazníci nejvíce vyžadují. Chceme udržet dostupnost všech poštovních služeb pro občany jak ve městech, tak i na venkově,“ shrnuje generální ředitel České pošty Roman Knap

Mobilní pošta by tak v praxi mohla plnohodnotně zastoupit i jakoukoli pobočku, která by musela svůj provoz přerušit. Nejde však pouze o aktuální pandemii. Pojízdné pobočky mohou fungovat i v dalších krizových situacích. „Služba bude k dispozici například i během živelné pohromy, kdy budou muset být pobočky zavřené,“ dodává Vitík.

 V červnu se projekt spustí v Královéhradeckém kraji. Bude to prozatím jediné místo, kde bude podobný projekt fungovat. „Pojízdná pošta bude v kraji fungovat už nastálo. Je evidentní, že největší význam bude mít právě v situacích, které jsme teď zažívali,“ dodává hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Pojízdné pošty nejsou novinkou. První fungovaly už v 50. letech

Poštovní autobusy si mohou čtenáři pamatovat z minulého století. Takzvanou pojízdnou poštu jste mohli vídat od 50. let až do roku 1997. Využíval se k tomu například tento vůz – Škoda ŠM 11. Ten se uvedl do provozu v roce 1977.

Od pojízdných poboček Česká pošta postupně odstoupla. Začala totiž vznikat řada takzvaných franšíz míst. Těch je v kraji aktuálně zhruba 70.

INFOBOX: V Královéhradeckém kraji je v provozu 253 poboček, z toho 71 procent zajišťuje Česká pošta a 29 procent externí subjekt Pošta Partner. V době pandemie bylo zcela uzavřeno jedenáct poboček, což tvoří čtyři procenta z celkového počtu.  

Ohodnoť článek

Foto FB: Česká pošta

Štítky pošta, Královéhradecký kraj, pobočka, pojízdná pobočka, autobus, služba, zkouška, projekt, Česká pošta, pandemie covidu-19, Roman Knap, Jiří Štěpán, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji začnou fungovat mobilní pobočky České pošty. Podobný projekt už v minulosti pošta zrušila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.