Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Safari Park ve Dvoře má nový přírůstek. Dvojčátka servalů odchovají netradičně samice i samec

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové mají důvod k radosti. Po devíti letech se tu radují z mláďat dlouhonohých afrických koček servalů. Dvojčátka se mají čile k světu. Díky tomu je mohou návštěvníci vidět už nyní. Matka totiž potomky vytáhla do expozice dříve, než je běžné. K vidění bývá skupina denně.

„Obě koťata jsou samci a váží půl kilogramu,“ popsala po preventivní veterinární prohlídce zooložka Gabriela Linhart. Během prohlídky koťata chovatelé a veterináři odčervili a dali jim identifikační čipy. „Jsme velmi spokojení s tím, jaká je Roxana matka. Jde sice o její první potomky, ale péče je perfektní. Překvapila nás absolutním klidem i tím, že mláďata už desátý den života vynesla do expozice,“ doplňuje zooložka.

Dvojčátka jsou zatím i s rodiči ve vnitřní expozici šelem. Záleží tak čistě na nich, zda se návštěvníkům ukážou. „Do expozice ovšem vycházejí každý den a jsou stále zvědavější,“ vysvětluje Markéta Grúňová, mluvčí zahrady. Podle ošetřovatelů se za zhruba dva dny vydají i do venkovního výběhu.

Dvojčátka se vším všudy

„Obě zvířata jsou na sebe ale silně vázaná, proto jeden druhého volali a snažili se dostat k sobě,“ popisuje ošetřovatelka Linhart. Hned druhý den po porodu tak ošetřovatelé celou rodinu rozhodli spojit.

„Roxana samci hned na začátku dala jasně najevo, že si musí od koťat držet odstup. Ten to respektoval a od té chvíle vše probíhá mimořádně idylicky. Pozorovat, jak se pár o mláďata společně stará, je neobvyklé,“ dodává. V přírodě a obvykle i zoologických zahradách totiž péči zastává pouze samice.

Serval je menší kočkovitá šelma s velkýma ušima a velmi dlouhýma nohama. Serval prochází vegetací a díky vynikajícímu sluchu zaznamená i nejslabší zvuky vydané ukrývající se kořistí. Tou jsou často nejrůznější hlodavci, servalové jsou ovšem vynikající lovci ptáků – z místa dokážou vyskočit i hodně přes tři metry do výšky i proto je jejich expoziční výběh opatřen bezpečnostní sítí proti úniku.

Ohodnoť článek

Zdroj Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, Dvůr Králové nad Labem, ZOO, zahrada, zvířata, kočka, dvoujáčka, přírůstek, novinka, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Safari Park ve Dvoře má nový přírůstek. Dvojčátka servalů odchovají netradičně samice i samec  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.