Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Teplo v Hradci Králové zdražilo o víc než 7 procent. Lidé podepisují petici

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo do 24.000 domácností s 80.000 lidmi, odběratelům zpětně o 7,1 procenta zdražila teplo dodané v roce 2019. Zdůvodnila to nutností vytvořit zdroje na opravy a investice po té, co jí kvůli velmi teplému počasím loni klesl prodej tepla a tím i příjmy. Zpětné zdražení se nelíbí části odběratelů, kteří proti tomu sepsali petici.

Teplo Tepelné hospodářství nakupuje od Elektráren Opatovice (EOP) ze skupiny Daniela Křetínského. Pro rok 2019 společnost předpokládala cenu tepla 535 korun za gigajoule (GJ), což proti roku 2018 znamenalo zdražení o pět procent. Výsledná cena tepla nakonec proti předpokladu vzrostla o 7,1 procenta na 573 korun za GJ. V meziročním srovnání to znamenalo zdražení o 12,4 procenta.

Domácnost s průměrnou spotřebou 25 gigajoulů tak za rok 2019 proti předpokladu zaplatila asi o 950 korun víc. Vyúčtování již odběratelé dostali. Loňská průměrná cena tepla z uhlí v ČR byla podle Teplárenského sdružení ČR zhruba 605 Kč/GJ, ze zemního plynu asi 620 Kč/GJ.

"Čelili jsme významnému propadu tržeb ve výši 15 procent. Společnost by se dostala do nulové tvorby marže. Museli jsme ale vytvořit takové zdroje, aby firma byla schopná naplnit investice a opravy sítě, která čítá 245 kilometrů potrubí," řekl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Dodal, že firmu například čeká investice přes 16 milionů korun do měřičů tepla s dálkovým odečtem.

Zvýšení ceny podle Seidlera umožnilo i to, že podnik mohl městu Hradec Králové letos vyplatit dividendu 15 milionů korun bez toho, že by musel na dividendu čerpat peníze z nerozdělených zisků. Loni firma vytvořila zisk 19,1 milionu korun, její výnosy činily 495 milionů korun. Loni zaměstnávala v průměru 42 lidí s průměrným platem 51.613 korun měsíčně.

Autorům petice, kterou na internetu podepsalo 459 lidí, se nelíbí, že Tepelné hospodářství slouží jako mezičlánek mezi EOP a konečnými odběrateli a jeho zisky plynou například na podporu hradeckého extraligového hokeje. Městskou společnost petenti označili za "pračku na peníze z kapes občanů". To Seidler odmítl. "Soustavu řádně udržujeme a rozvíjíme," řekl. Autoři petice také kvůli zdražení poslali stížnost na Energetický regulační úřad. Seidler věří, že regulátor dá firmě za pravdu.

Možnost změnit předběžnou cenu, která je vyhlašována před začátkem daného roku, má společnost zakotvenou v obchodních podmínkách. Podle Seidlera k tomu přistoupila poprvé a v budoucnu již s pozdějšími úpravami cen směrem nahoru nepočítá.

Pro letošní rok má společnost vyhlášenou předběžnou cenu 552 korun za GJ a podle Seidlera bude dodržena i proto, že Tepelné hospodářství si dojednalo lepší kontrakt s EOP. Letošní cena je s DPH deset procent, loni DPH činilo 15 procent.

Do některých lokalit v Hradci Králové dodávají teplo přímo i Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkurují. Cena od EOP je dvousložková a loni v průměru činila 522 Kč/GJ, letos činí 528 Kč/GJ.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, ceny, peníze, firmy, Tepelné hospodářství Hradec Králové, petice, Hradec Králové, investice, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., Elektrárna Opatovice nad Labem, Daniel Křetínský, Česko, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplo v Hradci Králové zdražilo o víc než 7 procent. Lidé podepisují petici  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.