Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Po prodlouženém víkendu nás čeká další vlna uvolňování. Vyrazíme do kina i restaurace

11. května nás čeká další vlna vládního uvolňování. Od pondělí budeme moct vyrazit do kina, divadla, na předzahrádku restaurace nebo do kadeřnictví. Povolené budou i skupinové akce do 100 lidí a otevřou se nákupní centra. To všechno za přísných hygienických opatření. Hradecká Drbna přináší jejich stručný přehled.

Zahrádky u restaurací

Snad nejvíce očekávaným uvolněním je otevření předzahrádek u restaurací a pivnic. Jde však o místo, kde budou platit jedny z nejpřísnějších hygienických pravidel.

„V rámci jednoho stolu mohou sedět i větší skupiny osob, ale platí, že od ostatních návštěvníků musejí být vzdáleni alespoň 1,5 metru,“ vysvětluje ministr Adam Vojtěch (ANO). Majitel restaurace navíc musí poskytnout všem hostům dezinfekci rukou.

Stále také platí, že mohou hosté sedět pouze na zahrádce. Do vnitřních prostor bude moct pouze personál. „Výjimkou bude použití toalety,“ doplňuje Vojtěch. Také platí povinnost nošení ochranných pomůcek jako jsou například roušky. Tu může host sundat pouze v případě, že jí nebo pije.

Skupinové akce do 100 osob

Od pondělí se budou moct konat i společenské a hromadné akce s účastí do 100 osob. I v tomto případě však platí hygienická nařízení. Všichni zúčastnění musí mít roušku a je třeba dodržovat bezpečné rozestupy.

Kadeřnictví a holičství

Kadeřnictví a holičství jsou asi nejdiskutovanějším místem nastávajícího uvolnění. Ministerstvo zdravotnictví se obává především toho, že je kadeřnice i klient v přímém kontaktu. Provozovatel kadeřnictví tak musí dezinfikovat křesla po každém zákazníkovi.

„Je třeba, aby měli provozovatelé těchto služeb zdvojenou ochranu dýchacích cest, to znamená vedle roušky také například ochranný štít. Dále musí zajistit dodržování rozestupů mezi jednotlivými zákazníky a po skončení poskytování služby provést dezinfekci rukou a nástrojů,“ řekl Vojtěch.

Nákupní centra

Od pondělí budou v provozu i nákupní centra s plochou nad 5 tisíc metrů čtverečních. Každé takové nákupní centrum musí mít odpovědnou osobu, která bude kontrolovat dodržování hygienických předpisů.

„V centrech budou k dispozici informační tabule, letáky a pokyny k dodržování rozestupů minimálně 2 metry. Realizován bude také specifický režimový plán úklidu včetně dezinfekce a dekontaminace společných prostor na základě doporučení příslušné hygienické stanice,“ říká vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Muzea a galerie

Od pondělí se mohou otevřít i muzea a galerie. Jejich provozovatel musí každému hostovi poskytnou dezinfekci. Zároveň musí hlídat počet hostů. Každému z nich musí vyčlenit plochu deseti metrů čtverečních.

Divadla a kina

Od 11. května můžeme vyrazit i do kina. I zde však platí přísná hygienická opatření. V jednom sále může být vždy pouze maximálně 100 lidí. V kinech zároveň nebude možné koupit občerstvení ani pití.

„V kinech nebo divadlech bude obsazována každá druhá řada, diváci budou sedět nejvýše dva vedle sebe a od jiných osob je bude oddělovat jedno volné sedadlo,“ vysvětluje opatření Vojtěch.

Sportovní tréninky

Uvolněná pravidla platí od 11. května i pro sportování. Společně tak bude moct sportovat až 100 osob. Zpřístupněna budou také vnitřní sportoviště. Stejně jako v posilovnách zatím bez šaten nebo sprch.

„Rád bych na všechny apeloval… Pokud se pohybují v okolí rizikových skupin, aby zvážili účast na sportovních akcích,“ uvedl Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury.

Ohodnoť článek

Foto Organza Liberec

Štítky uvolnění, vláda, termín, kino, divadlo, restaurace, opatření, hygiena, pravidla, přehled, obchodní centrum, Adam Vojtěch, Drbna.cz, ANO 2011, Milan Hnilička, Karel Havlíček, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po prodlouženém víkendu nás čeká další vlna uvolňování. Vyrazíme do kina i restaurace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.