Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Most přes železnici na obchvatu Hořic je skoro dokončen. Otevře se po prázdninách

Přes most na obchvatu Hořic projelo denně 14 tisíc aut. I tak ho Ředitelství silnic a dálnic v polovině roku 2018 úplně uzavřelo a dopravu navedlo přes město. Nyní se práce blíží do finále. Kompletně hotovo má být v říjnu tohoto roku. Firma se pokusí dohnat mírné zdržení kvůli aktuální situaci.

„Koronavirová situace stavbu zkomplikovala, ale nejde o nic vážného,“ potvrdila Hradecké Drbně mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Oproti původnímu harmonogramu je aktuální zpoždění zhruba týden.

Společnost, která rekonstrukci provádí však věří, že se vše stihne podle plánu. „Práce na mostě u Hořic pokračují. Termín zprovoznění platí,“ napsala redakci mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková.

Most přes železniční trať v těchto dnech už prakticky stojí. „Začátkem měsíce proběhla pokládka nosníku nosné konstrukce,“ vysvětluje Ledvinová. Následně se začne připravovat samotný povrch silnice I/35.

Půl kilometru dlouhý most vznikl v roce 1979. Poslední rekonstrukcí prošel v roce 1994.

Do mostu zatékalo

Při kontrole mostu Ředitelství silnic a dálnic zjistilo, že je ve špatném stavu. „Spolu s neodpovídající kvalitou použitých betonů z doby výstavby bylo na základě diagnostického průzkumu rozhodnuto o kompletní rekonstrukci,“ vysvětluje Ledvinová.

Nový most je zhruba o metr vyšší. Rekonstrukce totiž počítá s případnou elektrizací železniční tratě z Hořic do Ostroměře. Zároveň zde vzniknou i dvě protihlukové stěny, ty starý most neměl.

14 tisíc aut denně jezdí přes Hořice

Objízdná trasa vede od samého začátku stavby ulicemi Husova a Táborická v Hořicích. Samotná objízdná trasa je natolik vytížená, že bylo třeba přistoupit k opravám povrchu za jejího provozu.

„Údržbu objízdné trasy zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic. Využilo na to dodavatelé stavby,“ doplňuje Ledvinová. Dělníci tak opravili první polovinu objížďky ve směru z Hradce Králové na Jičín a přejezd přes železniční trať.

Místní si na objížďku velice rychli zvykli. „Doprava ve městě není významně komplikována. Zasahuje pouze jižní část města při napojování na objízdnou trasu, říká starosta Hořic Aleš Svoboda (Šance pro rozvoj)

Rekonstrukci mostu u Hořic provádějí dvě stavební firmy. Ředitelství silnic a dálnic podepsalo dohodu se sdružením Eurovia a M-Silnice. Celková cena stavby nového mostu je 269 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky most, Hořice, ŘSD, rekonstrukce, I/35, objížďka, doprava, léto, termín, železnice, Ředitelství silnic a dálnic, Eurovia CS, Drbna.cz, Aleš Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most přes železnici na obchvatu Hořic je skoro dokončen. Otevře se po prázdninách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.