Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Českým firmám v příhraničí hradeckého kraje chybí tisíce Poláků. Ti tak chtějí u hranic protestovat

Českým firmám v příhraničních okresech Královéhradeckého kraje kvůli uzavření hranic chybí tisíce pracovníků dojíždějících denně z Polska. Současný režim na hranicích zavedený kvůli epidemii COVID-19 práci pendlerů znemožňuje. Naopak Poláci pracující v Česku chystají na sobotu u hraničních přechodů protesty proti uzavření hranic.

Pokud chce polský pendler nyní pracovat v Česku, musí po překročení hranice nejprve strávit v České republice 14 dní v karanténě. Po nejméně čtrnáctidenním pracovním turnusu se může vrátit do Polska, kde ale zase nastoupí na 14 dní do karantény. Na dva týdny práce mu tak připadnou čtyři týdny karantény.

"Poškozuje to české firmy, kterým chybí pracovníci. Například se to týká firem Atas Náchod, strojíren Farmet Česká Skalice či závodu Juty v Bernarticích u Trutnova," ředitel náchodské Hospodářské komory a znalec příhraničního trhu práce František Molík. Mnohdy jde podle něj o kvalifikované pracovníky a specialisty ve výrobě, do jejichž vyškolení české firmy vložily značné peníze.

Molík odhadl, že v okresech Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou pracuje kolem 5.500 pendlerů z Polska. Nejvíce lidí z Polska dojíždí do závodu Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku. Jich se současná situace zatím bezprostředně nedotýká, protože Škoda Auto ve svých závodech od 19. března nevyrábí. Výrobu má Škoda Auto obnovit v pondělí 27. dubna.

Velké problémy režim na hranicích podle Molíka způsobuje i polským pracovníkům. "Pokud jejich české firmy výrobu nepřerušily, tak od nich Poláci náhradu mzdy nedostávají. V Polsku nárok na podporu nemají. Ocitají se tak bez prostředků," řekl.

Poláci budou o víkendu u hranic protestovat

Proto se Poláci dojíždějící za prací do Česka začali podle Molíka na sociálních sítích domlouvat na protestech. Protože jsou v době koronavirové krize demonstrace v Polsku zakázány, měl by mít protest formu procházky na polské straně hranic.

Procházka by se měla údajně konat v sobotu v poledne podél hranice a na hraničním mostě v polském Těšíně a možná také u přechodu Kudow Slone - Náchod.

Nedostatek pracovníků komplikuje i rekonstrukci nemocnice v Náchodě

Do doby vyhlášení nouzového stavu 12. března šly stavební práce podle plánu. "Nyní však vyhodnocujeme dopady nařízení vlády ohledně epidemie covid-19. Dodavatelé stavby avizují, že klesla pracovní kapacita na stavbě. Nemohou využívat zahraničních pracovníků z důvodu uzavření hranic," uvedla mluvčí kraje Sylvie Velčovská. Kraj proto podle ní předpokládá, že situace kolem epidemie bude mít dopad na termín dokončení stavby.

Stavbu nemocnice kraj připravoval léta. Podle původních plánů mělo být hotovo v roce 2015. Kraji se však stavební firmu podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Polsko, dělníci, protest, vláda, hranice, uzavření, COVID-19, Náchod, nemocnice, problém, nedostatek, Královéhradecký kraj, Česko, epidemie, karanténa, ŠKODA AUTO a.s., František Molík, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českým firmám v příhraničí hradeckého kraje chybí tisíce Poláků. Ti tak chtějí u hranic protestovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.