Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Tento týden začne druhá etapa oprav pevnosti Dobrošov

Ve čtvrtek začne druhá etapa prací na opravách pevnosti Dobrošov na Náchodsku. Rekonstrukce začala loni v létě a skončit má v červnu 2021. Její rekonstrukce byla přes zimu pozastavená kvůli ochraně vzácných netopýrů.

Do konce roku má být hotové například návštěvnické centrum se sociálním zázemní a bezbariérovým přístupem. V rámci oprav se také plánuje obnova stávající expozice.

Stavební úpravy čekají ještě Zelený, Můstek, Jeřáb a Polsko. V objektu Jeřáb stavbaři dokončili dlažby v podzemí, sanace zdí a stropů, opravené jsou i stropnice budovy Zelený a sanace schodišťových šachet.

"Letos proběhne sanace ostatních pevnostních objektů a nainstalujeme výtah v objektu Zelený," řekla mluvčí kraje Sylvie Velčovská. Podle ní jsou hotová také osazení všech podzemních nádrží. "Letos jsou v plánu rozvody inženýrských sítí," dodává Velčovská.

Doteď vyšla rekonstrukce na 23,4 milionů korun a vše jde podle předem stanoveného plánu.

Kompletně nebyla pevnost nikdy dostavěna

Tvrz Dobrošov byla součástí plánu výstavby dvou pěchotních a dvou dělostřeleckých srubů, otočné dělostřelecké věže, minometné otočné věže a vchodového objektu. Stavba začala v roce 1937 a práce rychle postupovaly, ale v roce 1938 byly definitivně zastaveny.

Zůstalo tak u stavebního dokončení pouhých tří objektů – pěchotních srubů N-S 72 Můstek a N-S 73 Jeřáb a dělostřeleckého srubu N-S 75 Zelený.

Za dobu prováděných prací bylo vyrubáno 1750 metrů spojovacích chodeb a 750 metrů podzemních prostor, kterou vedou v hloubce 20 – 39 metrů pod povrchem terénu. Srub Jeřáb dokonce využili roce 1940 okupanti k natáčení válečného týdeníku, jehož součástí byla ukázka dobývání Maginotovy linie. Ta, jak známo, byla pevnostním systémem Francie a posloužila jako vzor pro vybudování dalších pevnostních systémů, především československého opevnění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto muzeumnachod.cz

Štítky rekonstrukce, oprava, etapa, Dobrošov, pevnost, Zelený, Můstek, Jeřáb, Polsko, environmentální remediace, okres Náchod, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tento týden začne druhá etapa oprav pevnosti Dobrošov  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.