Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

UVOLNĚNÍ OPATŘENÍ: Od zítřka je povolen individuální sport na venkovních sportovištích. Běhat bude možné v přírodě bez roušky. Otevřou se další obchody

, aktualizováno 6. dubna 2020, 18:21

Od zítřka bude možné individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Bez roušky bude možné běhat a nebo jezdit na kole v lese. Rozhodla o tom vláda. Od zítřka budou moci být v provozu sběrny a výkupny surovin. Od čtvrtka také hobby markety, železářství či prodejny jízdních kol, rozhodla o tom vláda. V otevřených obchodech budou od čtvrtka platit přísnější opatření. Mezi lidmi budou rozestupy, obchody zajistí dezinfekční prostředky.

Lidé budou moct od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese budou možné i bez roušek. O uvolnění restriktivního opatření informoval po dnešním jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

"Lidé budou moct na sportoviště, která jsou pod širým nebem. Nadále ale nebude možné využívat zázemí těchto sportovišť, jako jsou například sprchy nebo šatny," upozornil Havlíček.

Zjednoduší se i individuální rekreační sportování v přírodě. "Umožňujeme pohyb těchto osob i bez roušek, ale pouze za předpokladu, že budou udržovat tu psychologickou vzdálenost dva metry od sebe. Zjednodušeně řečeno, pokud někdo pojede v přírodě na kole, nemusí mít roušku, pokud někdo po lese poběží, nemusí mít roušku. Pokud se někdo ale bude pohybovat uvnitř města, kde těch lidí bude více a kontakt by mohl být méně než dva metry, měl by tu roušku mít," řekl Havlíček.

Zítra se otevřou sběrné suroviny, od čtvrtka hobby markety i železářství

Vláda od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol. O uvolnění restriktivního opatření informoval po dnešním jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Rozšíření výjimek v mimořádném opatření, kterým se zakazuje maloobchodní prodej kvůli zamezení šíření nového typu koronaviru, však doprovodí plošně přísnější požadavky na hygienu.

Ve všech otevřených provozovnách budou muset lidé dodržovat přísnější pravidla, dodal Havlíček. "Všichni zákazníci budou od čtvrtku muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky," uvedl. Blíž u sebe budou moci být také lidé, pokud některý z nich potřebuje podporu. Prodejny musí zajistit dezinfekční prostředky na ruce, u supermarketů bude nadále platit povinnost poskytovat jednorázové rukavice.

Vláda schválila návrh na možnost vycestování z ČR po 14. dubnu

Lidé budou po 14. dubnu možná moci v odůvodněných případech vycestovat z ČR. Vláda dnes schválila návrh Ústředního krizového štábu. Zrušení plošného zákazu vycestovat, který byl zaveden kvůli šíření nákazy nového koronaviru, bude platit v případě, že Sněmovna rozhodne o prodloužení nouzového stavu.

Vicepremiér Karel Havlíček řekl, že se dnešním usnesením kabinetu mění možnost vycestování za účelem nezbytně nutných aktivit v zahraničí. Může jít o služební cestu, montáž výrobního zařízení, technickou opravu nebo například návštěvu lékaře či příbuzného. Po návratu budou muset lidé do dvoutýdenní karantény.

Cestovní kanceláře budou za zrušené zájezdy místo hotovosti vydávat poukazy

Tuzemské cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy na rovnocenné cesty. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Poukazy budou moci odmítnout senioři, zdravotně postižení nebo nezaměstnaní. Návrh zákona schválila vláda, tento týden ho bude projednávat Sněmovna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky omezení, individuální sport, otevření obchodů, vláda, obchody, hobby market, cestovní kancelář, obchod, rouška, sportoviště, Karel Havlíček, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

UVOLNĚNÍ OPATŘENÍ: Od zítřka je povolen individuální sport na venkovních sportovištích. Běhat bude možné v přírodě bez roušky. Otevřou se další obchody  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.