Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

V minulém roce řidiči v Hradci Králové srazili 46 chodců. Ne vždy za to mohou

Meziročně srážek chodců s autem v Hradci Králové sice ubylo, ale i tak se stále bavíme o několika desítkách nehod ročně. V řadě případů může za nehodu sám chodec. Většina lidí si totiž myslí, že má na přechodu pro chodce přednost. To je však velká chyba.

Jen v roce 2019 se stalo v Hradci Králové 46 dopravních nehod, ve kterých nějakým způsobem figuroval chodec. „16 těchto dopravních nehod se stalo přímo na přechodech,“ doplňuje statistiku mluvčí policie Lucie Konečná. Ve srovnáním s předchozím rokem podobných nehod ubylo. V roce 2018 se jich stalo 55, z toho 24 přímo na přechodu.

Má chodec skutečně přednost? 

Nemá! A nikdy neměl… Zákon v tomto případě mluví poměrně zmateně. Zjednodušeně se dá říct, že každý účastník silničního provozu (tedy i chodec na přechodu) se musí chovat tak, aby neohrozil nikoho dalšího.

Řidič má povinnost pustit chodce, který stojí u přechodu. Opačně to ale nefunguje. Chodec nesmí na přechod vstoupit, pokud se přibližuje auto. Zde platí selský rozum. Chodec se dokáže zastavit okamžitě a na místě, řidič v autě ne. „Nejdůležitější pro oba účastníky je to, aby vždy počítali s chybou druhých. Samozřejmostí by mělo být chovat se maximálně ohleduplně,“ říká mluvčí Konečná.

Případů, kdy chodec chybuje není málo 

Dopravních nehod, kdy chodec na přechodu vstoupí do cesty projíždějícímu autu je na východě Čech hned několik. Jedna z posledních se stala začátkem roku v Nové Pace. Jednadvacetiletý řidič svým autem srazil jednašedesátiletou chodkyni. 

Další, hodně podobná nehoda, se stala 10. ledna v Kostelci nad Orlicí. „Devětasedmdesátiletá žena měla na přechod pro chodce vstoupit bezprostředně před projíždějící osobní auto,“ řekla k případu policejní mluvčí Alena Kacálková

V obou dvou případech skončila nehoda tragicky. 

Auto na místě nezastaví, chodec ano

„Pokud vidíte auto jedoucí k přechodu, nepřecházejte! Brzdná dráha auta je závislá na hmotnosti, rychlosti i počasí,“ vysvětluje pro Hradeckou Drbnu preventistka policie Zdeňka Papežová

Auto, které jede 50km/h na suché silnici nezastaví na kratší vzdálenost než 37 metrů. Pokud prší, prodlužuje se jeho brzdná dráha na 50 metrů. Na sněhu je to dokonce 110 metrů. To odpovídá délce fotbalového stadionu. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky chodci, nehoda, srážka, statistika, smrt, přechod, Hradec Králové, havárie, dopravní nehoda, Lucie Konečná, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V minulém roce řidiči v Hradci Králové srazili 46 chodců. Ne vždy za to mohou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.