Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hřebenové túry v Krkonoších dnes vynechejte. Horská služba je kvůli silnému větru a špatně viditelnosti nedoporučuje

Na hřebenech Krkonoš je dnes silný vítr a navíc i špatná viditelnost. Tamní horská služba proto nedoporučuje hřebenové túry. Ráno vítr dosahoval na Sněžce až 90 km/h. Kvůli tomu nejezdí ani lanovka na Sněžku v celé své délce.

Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Podle polské horské služby bylo ráno na Sněžce teplota sedm stupňů pod nulou. Pocitová teplota ale byla kolem minus 15 stupňů . Vítr dosahoval v nárazech rychlosti přes 100 km/h. Výstraha před silným větrem už ale pominula a postupně by měl slábnout.

Silný vítr zasáhne Česko také od nedělní 16. hodiny do pondělní 8. hodiny. Na horách, ve východních Čechách,  má mít vítr opět rychlost až 90 km/h. V nížinách  naměříme 70 km/h.

V lavinových katastrech v Krkonoších, platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech je většinou do 1 metru sněhu. Více ho je na závětrných svazích a žlabech.

Za posledních 24 hodin napadlo okolo 15 centimetrů sněhu. "Mezi novou a starou sněhovou pokrývkou se vytvořila krusta. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu, které se většinou zastaví ještě na svahu," uvedla to dnes Krkonošská horská služba na svém webu.

Lavinovými lokalitami jsou na české straně Krkonoš Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky horská služba, Krkonoše, hřebenové túry, vítr, vichřice, Sněžka, Česko, Bílé Labe, Východní Čechy, viditelnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřebenové túry v Krkonoších dnes vynechejte. Horská služba je kvůli silnému větru a špatně viditelnosti nedoporučuje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.