Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

S opravou poškozené stanice na Sněžce by mohli Poláci začít ještě dnes

Práce na zajištění poškozené střešní krytiny horního talíře polské meteorologické stanice na Sněžce by mohly začít už dnes. Hotové mají být během několika dnů. Sdělili to zástupci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Karkonoski Park Narodowy (KPN) uzavřel 17. února do odvolání kvůli hrozícímu odrhnutí uvolněného plechového opláštění objektu všechny výstupové trasy z polské strany hor.

Správa KRNAP turistům výstup na vrchol nedoporučuje do doby, než nebezpečí pomine. Polskou meteorologickou stanici na vrcholku Sněžky poničil minulý týden silný vítr až o síle orkánu.

"Jakmile hrozba zmizí, budou vrcholové trasy na Sněžku otevřeny," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný s odkazem na informace polských kolegů.

Sněžka leží na česko-polské hranici a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Krkonoších. Se svými 1603 metry nad mořem patří k nejcennější lokalitě v Krkonošském národním parku, a to kvůli křehkému ekosystému arkto-alpínské tundry. Zdejší klima je navzdory nevelké nadmořské výšce považováno za arktické a velehorské.

Od 1. dubna do 31. května budou na území KPN tradičně uzavřeny turistické cesty, které vedou územími toku tetřívka obecného. Například jde o zelenou trasa přes morénu Kotła Wielkiego Stawu od Polany ke křižovatce s červenou značkou, modrou z Pomezního sedla na Skalny Stół (Tabuli) přes Czoło nebo o žlutou trasu přes Łabski Kocioł od křižovatky s modrou značkou v blízkosti chaty Pod Łabskim Szczytem, až ke křižovatce s červenou značkou nad Sněžnými jamami. Více informací je na webu KPN. Správa KRNAP v souvislosti s tetřívky pohyb turistů v tomto termínu omezovat nebude.

V lavinových katastrech Krkonoš platí i nadále druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech Krkonoš je asi 50 až 100 centimetrů sněhu. Sněhová pokrývka je ve spodních vrstvách vlhká až mokrá, mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu. Uvolnění laviny je možné výjimečně, a to jen při velkém dodatečném zatížení ve velmi strmém extrémním terénu, uvedla v dnešním hlášení Horská služba Krkonoše.

Autoři | Foto snezka.net

Štítky ČR, Polsko, počasí, rekreace, turistika, stavby, Sněžka, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Krkonoše, Karkonoski Park Narodowy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S opravou poškozené stanice na Sněžce by mohli Poláci začít ještě dnes  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.