Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie se zaměřila na náklaďáky, během akce "Pernštejn" zkontrolovala skoro 150 vozidel

Opět po roce se dopravní policisté Královéhradeckého krajského policejního ředitelství připojili k silniční mezinárodní kontrole organizované Centrem služeb pro silniční dopravu, která se uskutečnila ve dnech 27. - 29. května. Na předem vytipovaných místech, v Hradci, na dálnici D11 a na Náchodsku, policisté namátkově vybírali nákladní vozidla, která potom na bezpečných stanovištích podrobili kontrole.

„V rámci spolupráce subjektů z několika států - Německo, Polsko, Ukrajina, Maďarsko, Slovensko a Slovinsko byly kontroly zaměřeny především na dodržování podmínek sociální legislativy, používání a manipulaci se záznamovými zařízeními, dodržování podmínek přepravy nebezpečného zboží, kontrolu zajištění a upevnění nákladu, na kontrolní vážení vozidel v silničním provozu a podobně,“ uvedla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Při akci bylo zkontrolováno celkem 143 nákladních vozidel, přičemž s ohledem na náročnost trvala každá prováděná kontrola i několik desítek minut. 

V 19 případech byl u nákladních vozidel zjištěn nevyhovující technický stav vozidla. Ve 13 případech byla omezena technická způsobilost na 30 dní. V pěti případech došlo k překročení hmotnosti vozidla a ve třech případech došlo k porušení dohody ADR (přeprava nebezpečného nákladu). „Vůbec nejčastějším porušením, s nímž se policisté a inspektoři setkali v průběhu třídenní kontroly bylo porušení sociálních předpisů (bezpečnostní přestávky a podobně), a to u 24 nákladních vozidel. Zahraničním dopravcům byly uloženy kauce v souhrnné výši 25 000 Kč. V příkazním řízení bylo na místě vyřízeno 46 přestupků v celkové výši 35 600 Kč. Šestnáct přestupků bylo oznámeno příslušným orgánům státní správy k dalšímu projednání,“ dodala Vlčková.

Policisté se setkali i s případem, kdy ve vozidle byl nebezpečný náklad přepravován v kusech na neupevněné paletě a v prostoru pro spolujezdce cestovala i nezletilá osoba, ovšem bez zádržného systému. „I tato zmíněná zjištěná porušení bude v přestupkovém jednání řešit Krajský úřad Královéhradeckého kraje,“ uzavřela mluvčí.

Autoři

Štítky Policie ČR, náklad, Hradec, kontrola, Pernštejn, nákladní automobil, okres Náchod, Dálnice D11, Německo, Polsko, Ukrajina, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko

Policie se zaměřila na náklaďáky, během akce "Pernštejn" zkontrolovala skoro 150 vozidel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.