Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Staré tyčové značení v Krkonoších zachraňuje životy. I přesto se stává terčem vandalů

Tyčové značení v českých horách má dlouhou historii a dodnes hraje klíčovou roli v zajištění bezpečnosti turistů. Systém, který se začal vyvíjet již na přelomu 17. a 18. století, dnes pokrývá přibližně 160 km horských cest. Tyče jsou neocenitelným pomocníkem při orientaci, zvláště v zimních měsících, kdy sněhová pokrývka a špatné počasí komplikují pohyb v terénu.

„Horská služba se stará o udržování tyčového značení, což zahrnuje výrobu, kontrolu a instalaci tisíců dřevěných tyčí ročně,“ uvedl v tiskové zprávě Marek Fryš, mluvčí Horské služby České republiky. Každá tyč je ručně vyrobena z dřeva vybraného lesními hospodáři a je instalována s rozestupy 10 až 12 metrů na strategicky důležitých místech.

„Tato práce je náročná jak fyzicky, tak logisticky, protože tyče musí být zasazeny do často kamenitého podloží pomocí těžkého železného nástroje zvaného pajsru,“ dodává mluvčí.

Bohužel, údržba tyčového značení není bez problémů. Kromě přirozeného opotřebení způsobeného povětrnostními podmínkami čelí Horská služba také vandalismu. Někteří návštěvníci hor tyče poškozují nebo odstraňují, což výrazně zvyšuje rizika pro ostatní turisty a komplikuje pravidelnou údržbu.

„Horská služba apeluje na veřejnost, aby zachovala úctu k práci záchranářů a nepoškozovala značení,“ vysvětluje Fryš. Každý, kdo si váží bezpečného pohybu v horách, by měl přistupovat k tyčovému značení s respektem. Jde nejen o zachování historické navigační metody, ale především o ochranu životů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem Horské služby ČR

Štítky Krkonoše, Horská služba České republiky, horská služba, údržba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staré tyčové značení v Krkonoších zachraňuje životy. I přesto se stává terčem vandalů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.