Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Královéhradecký kraj podpoří kulturu v roce 2025 částkou 35,2 milionu korun

Královéhradecký kraj se rozhodl pokračovat v podpoře kulturního života i obnovy kulturního dědictví na svém území. Zastupitelé schválili 13 dotačních programů, které se zaměří na financování kulturních projektů, renovaci historických památek, včetně varhan, a na podporu audiovizuální tvorby. Celkem bude na tyto účely vynaloženo 35,2 milionu korun, přičemž téměř polovina z této částky půjde na obnovu památkového fondu.

Podle náměstkyně pro kulturu Martiny Berdychové (Východočeši) tato podpora umožní místním umělcům a organizacím pokračovat ve své tvorbě a nabídnout veřejnosti další hodnotné zážitky. Zároveň to posílí kulturní identitu regionu a přiláká více návštěvníků. „Doufáme, že vypsané dotace ještě více rozvinou potenciál naší kulturní scény,“ dodala Berdychová.

Žádosti o podporu mohou zájemci podávat od poloviny října do konce listopadu 2024. Detailní informace jsou již nyní k dispozici na webu krajského dotačního portálu. Mezi schválenými tituly najdeme například dotace na regionální kulturní akce, rekonstrukci historických varhan starších 80 let, podporu muzeí a galerií, ale také programy na podporu audiovizuálních projektů či na rezidence umělců z České republiky i zahraničí.

Kraj připravil také novinky. Jednou z nich je program zaměřený na obnovu válečných hrobů a pietních míst, který má povzbudit vlastníky, aby se starali o zaniklé či chátrající památky. Další novinkou je podpora pro knihovny, které díky dotacím mohou modernizovat své prostory a zlepšit nabídku služeb veřejnosti.

Královéhradecký kraj navíc plánuje zavést systém sdílení kulturního dědictví a spolupracovat s kreativními odborníky na jeho zviditelnění. Tento krok má posílit atraktivitu regionu nejen pro místní, ale i pro turisty, a přispět k větší propagaci kulturních aktivit v rámci kraje.

Tyto dotační programy jsou součástí širšího plánu, který má podpořit udržitelnost kultury v regionu a zajistit její rozvoj i v budoucnu.

Ohodnoť článek

Foto geralt | Pixabay

Štítky kultura, Královéhradecký kraj, dotace, Česko, Martina Berdychová, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj podpoří kulturu v roce 2025 částkou 35,2 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.