Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Podsemícký most se dočká rekonstrukce. Musela vzniknout dohoda mezi kraji a obcemi

Historický Podsemínský most, který překlenuje řeku Žehrovku mezi Libošovicemi a Troskovicemi, se dočká potřebné obnovy. Dlouhodobě chátrající most z pískovce získal pozornost díky memorandu podepsanému mezi Libereckým a Královéhradeckým krajem a zmíněnými obcemi.

Dlouhá léta byl most bez majitele, což značně komplikovalo jeho opravu. Když se k jeho vlastnictví nehlásily ani Lesy ČR, ani Povodí Labe, ujaly se této výzvy kraje ve spolupráci s obcemi. Setkání hejtmanů obou krajů v listopadu loňského roku vedlo k dohodě, že pokud most přijmou do svého spoluvlastnictví obce, oba kraje zajistí finanční podporu pro jeho rekonstrukci. Nyní bylo toto úsilí formálně stvrzeno podpisem memoranda.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty je plánováno, že každý kraj přispěje na obnovu mostu částkou pět milionů korun v následujících pěti letech. Tento krok pomůže nejen zachránit kulturní památku, ale také vylepšit turistickou infrastrukturu v okolí mostu.

„Opravy přilehlých komunikací zvýší komfort a bezpečnost pro turisty, kteří tuto oblíbenou lokalitu Českého ráje navštěvují,“ uvádí v tiskové zprávě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Obě zastupitelstva obcí Libošovice a Troskovice již schválila převzetí mostu do spoluvlastnictví. Memorandum potvrzuje, že Český ráj je důležitou součástí obou krajů a že obnova Podsemínského mostu přispěje k jeho dalšímu rozvoji.

Kromě finanční podpory jsou kraje připraveny poskytnout také právní a odbornou pomoc potřebnou pro realizaci projektu. Cílem memoranda je mimo jiné oprava místních komunikací, parkovacích ploch a rozšíření technické infrastruktury pro turistický ruch.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky rekonstrukce, Český ráj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Libošovice, Troskovice, Lesy České republiky, Povodí Labe, oprava, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podsemícký most se dočká rekonstrukce. Musela vzniknout dohoda mezi kraji a obcemi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.