Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Cenu Hereditas obligat získala obnova zámeckého areálu Karlova Koruna, oprava bývalého vodojemu i restaurované renesanční náhrobky

Královéhradecký kraj za obnovu a záchranu architektonického dědictví v regionu letos již po čtvrté udělil Cenu památkové péče. Odborná porota z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna, obnovu vodojemu a zrestaurované renesanční náhrobky. Cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

„Už počtvrté jsme vyhlásili Cenu Hereditas obligat, abychom vzdali hold mimořádnému úsilí všech, kteří věnují svůj čas a dovednosti k zachování našeho bohatého architektonického dědictví. Jsou to nesčetní jednotlivci, spolky, obce nebo i firmy, kteří k těmto snahám významně přispívají. Královéhradecký kraj si jejich dobrovolného úsilí hluboce váží a bude tyto aktivity pro zachování našeho kulturního dědictví i nadále podporovat“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně pro kulturu a památkovou péči Martina Berdychová.

Kraj cenu udělil ve čtyřech kategoriích a všichni ocenění získali finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun. V kategorii stavební obnova chráněné stavby cenu získala společnost Kinský dal Borgo, a. s., a to za obnovu zámeckého areálu Karlova Koruna. Náročná oprava trvala tři roky a na financování se podílela Evropská unie. Majitelům se podařilo zachovat původní účel budov a návštěvníci si ho mohou prohlídnout v novém prohlídkovém okruhu.

Kategorii restaurování prohlášené památky porota ocenila Římskokatolickou farnost – děkanství Chlumec nad Cidlinou za restaurování renesančních náhrobků v kostele sv. Voršily. V kostele sv. Voršily se nachází osm kamenných renesančních náhrobků, které byly v kostelní kryptě a později v presbytáři uloženy od roku 1836. Náhrobky před trvalým poškozením, v důsledku uložení v kryptě, zachránily včasné restaurátorské práce.

Ocenění za záchranu neprohlášené památky si odnesl Jaroslav Kopecký, který koupil a na své vlastní náklady opravil starý vodojem ve Svobodě nad Úpou. „Nejprve chci dodělat vše zvenčí, aby to bylo hezké. A pak se budu věnovat vnitřku. Už jsem do toho dal nějaké své peníze, takže tyto tam půjdou také.“ uvedl pan Kopecký pro Český Rozhlas Hradec Králové.

Za popularizaci památkové péče ocenila odborná porota Jiřího Němečka, který v roce 1990 založil Společnost ochránců památek ve východních Čechách a do roku 2011 byl jejím předsedou. Během jeho působení společnost iniciovala a podílela se na řadě oprav různých objektů. Také vydala desítky odborných a popularizačních publikací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky oprava, Karlova Koruna, památková péče, Královéhradecký kraj, Jaroslav Kopecký, Jiří Němeček, Evropská unie, Martina Berdychová, Chlumec nad Cidlinou, Český rozhlas Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Hereditas obligat získala obnova zámeckého areálu Karlova Koruna, oprava bývalého vodojemu i restaurované renesanční náhrobky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.