Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Hejtmanství se pustilo do rekonstrukce starého statku, který využívá škola v Kostelci nad Orlicí

Královéhradecký kraj zahájil projekt rekonstrukce a modernizace budovy bývalých stájí, které slouží pro praktickou výuku na Střední zemědělské škole a Středním odborném učilišti. Celkové náklady přesahují 30 milionů korun a práce by měly být dokončeny do konce roku 2025.

Rekonstrukce zahrnuje přestavbu stájí, novostavbu venkovní učebny a skleníku, a také výstavbu venkovního skladu. Tyto změny mají za cíl nejen zatraktivnit výuku, ale také lépe připravit studenty na dynamicky se vyvíjející trh práce v zemědělském sektoru.

„Modernizace výuky zemědělských oborů je klíčová. Musíme reagovat na současné požadavky trhu a připravit naše studenty na budoucí výzvy," uvedl v tiskové zprávě Arnošt Štěpánek (Piráti), náměstek hejtmana. Dva hlavní studijní obory – agropodnikání a zemědělec – farmář mají z rekonstrukce těžit především díky modernějším a lépe vybaveným prostorám.

Součástí projektu je také přístavba venkovní učebny ve tvaru tradiční stodoly a skleník s automatickými okny a závlahovým systémem, což umožní studentům praktické využití naučených znalostí po celý rok.

Stavba také zahrnuje technologické novinky jako systémy pro využívání dešťových vod, což podporuje udržitelné hospodaření a učí studenty zodpovědnosti vůči životnímu prostředí.

Náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti), odpovědný za investice, zdůraznil důležitost projektu nejen pro školu, ale i pro region. „Tento projekt není jen o stavbě nových budov, ale o vytvoření prostředí, kde mohou naši studenti růst a rozvíjet se v oblastech, které jsou pro naše zemědělství nezbytné," dodal.

S financováním projektu pomáhá dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, která by měla pokrýt většinu nákladů. Po dokončení stavebních prací začne kraj vybavovat nové prostory potřebnou technikou a nábytkem, aby bylo vše připraveno pro studenty v následujícím školním roce.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky rekonstrukce, projekt, Kostelec nad Orlicí, statek, Královéhradecký kraj, Česká pirátská strana, učebna, skleník, Pavel Bulíček, stáj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství se pustilo do rekonstrukce starého statku, který využívá škola v Kostelci nad Orlicí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.