Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začala přestavba křižovatky Mileta. První větší komplikace řidiči pocítí po Velikonocích

Ředitelství silnic a dálnic dnes oficiálně zahájilo rekonstrukci křižovatky Mileta na Gočárově okruhu v Hradci Králové. Jde o její kompletní přebudování, které se připravuje přes 20 let. Práce potrvají do konce roku 2026 a způsobí komplikace v dopravě. Celý projekt financuje stát, kraj i samotné město.

„Možná to není nejnákladnější stavba, kterou v České republice máme, ale je to stavba mimořádně důležitá pro Hradec Králové. Je to jeden z kritických bodů hradecké infrastruktury. Navíc jde o důležité propojení Moravského Předměstí s centrem města,“ uvedl dnes na oficiálním zahájení stavby ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

Během 29 měsíců dojde ke kompletnímu přebudování dopravního uzlu. Způsob dopravy se upraví do takzvaných řadících pruhů a přibydou nové bypassy pro odbočení vpravo. Nová bude i zastávka MHD, inženýrské sítě nebo podchody pro cyklisty a pěší. Pokud půjde vše podle plánu, hotovo bude do konce roku 2026.  

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, takzvaná malá Mileta, která mimo jiné propojí s okruhem fakultní nemocnici a Benešovu třídy. Nové napojení bude mít Moravské Předměstí. Do křižovatky bude ústit výjezd pro záchranářská vozidla. 

„Pro nás je to vlastně asi nejdražší a největší rekonstrukce křižovatky v České republice. Práce s takto velkým rozsahem si snad ani nepamatuji,“ řekl na dnešním zahájení ředitel ŘSD Radek Mátl

Přebudování křižovatky vyjde na zhruba 522 milionů korun bez DPH. Největší část hradí stát ze svého fondu dopravní infrastruktury. V tomto případě jde o 308 milionů korun. 187 milionů zaplatí město a zbylých pět procent ve výši 27 milionů jde za kasou Královéhradeckého kraje.  

Komplikace v silniční dopravě 

Už dnes bylo zřejmé, že stavba zkomplikuje dopravu. A to nejen na silnici I/31, ale i v jejím okolí. Jen během sundávání trolejí se kolona ve směru od křižovatky s Rašínovou třídou táhla až ke křižovatce s Gočárovou a vile Aničce.  

„Nebude to jednoduchá stavba. Celé se to bude dít za provozu a ta intenzita dopravy v místě křižovatky je obrovská. Je tak prakticky jasné, že bude mít rekonstrukce neblahý dopad na obyvatele Hradce Králové,“ přiznal v dnešním projevu Mátl. 

Doprava během rekonstrukce povede pouze jedním pruhem na každé straně. Změny se dotknou i linek MHD. Křižovatkou například přestanou jezdit trolejbusy.  Tranzitní doprava vedoucí po městském okruhu by se měla křižovatce Mileta co nejvíce vyhnout po trasách mimo Hradec Králové. Řidiče o tom bude na příjezdových cestách do města informovat dopravní značení. 

„Musíme přesvědčit lidi, že je tato rekonstrukce skutečně nezbytná a má smysl. Na opravu tohoto uzlu jsme čekali opravdu dlouho, ale to si řada lidí moc dobře uvědomuje,“ uvedla ve svém dnešním projevu primátorka města Pavlína Springerová (HDK). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky rekonstrukce, doprava, Česko, Velikonoce, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Radek Mátl, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala přestavba křižovatky Mileta. První větší komplikace řidiči pocítí po Velikonocích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.