Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Žena uvěřila, že si píše se zpěvákem kapely Kabát. Podvodem ji okradl o více než milion

Další případ on-line podvodu řeší policie v Novém Bydžově, kam přišla pětadvacetiletá žena. Ta si začala psát s podvodníkem, který se vydával za zpěváka skupiny Kabát. Jelikož mu uvěřila, podařilo se podvodníkovi okrást ji o 1,3 milionu korun. Podobné případy v České republice přitom nejsou ničím výjimečným. Nejčastěji se podvodníci vydávají za vojáky nebo třeba lékaře na zahraničních misích.

Vše začalo jako nevinné dopisování. Jelikož si podvedená s údajným frontmanem kapely rozuměla, slíbil ji osobní setkání. S tím žena souhlasila a byla ochotná mu pomoct. „Nejprve bylo třeba uhradit dovolenou a také letenku ze zahraničí,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová.   

V průběhu toho se podvedená do domnělého zpěváka zamilovala. Toho využil a požádal ji o další peníze. Podvodník ji začal slibovat společný život a chtěl ji poslat balíček s osobními věcmi, zlatem a dárky v celkové hodnotě 18 milionů korun. Za ten však bylo třeba opět zaplatit.  

Peníze vkládala na základě zaslaných QR kódů do bitcoinmatu. “Když vyčerpala své prostředky, vzala si několik úvěrů,“ uvádí mluvčí. Během dvou a půl měsíce takto přišla o téměř 1,3 milionu korun. Osobního setkání se však nikdy nedočkala.  

Podobné případy nejsou ničím výjimečné  

Podobných případů není málo. Jen v Královéhradeckém kraji jich má policie na svém stole desítky. Podvodníci se vydávají za známé osobnosti, lékaře nebo vojáky na zahraničních misích, a dokonce za světové politiky.  

V polovině loňského roku se jedna z podvedených zamilovala do údajného prezidenta Ukrajiny. Ten ji sliboval společnou budoucnost. Nejprve však potřeboval přepravit balík, za který bylo třeba zaplatit. „Za něj žena zaplatila 240 tisíc korun,“ uvádí Kormošová. I v tomto případě si žena musela část celé sumy půjčit v bance. Peníze mu navíc zaslala i přes upozornění její banky.  

Podvodů v on-line světě jsou desítky  

Na internetu mohou lidé narazit na desítky podobných podvodů. Výše popsaný označujeme za podvod „Amerického vojáka“. Ve všech případech si podvodník získá důvěru své oběti a pod příslibem společného života z ní vymámí peníze. Celý proces většinou trvá několik dnů nebo týdnů.  

Druhým nejrozšířenějším podvodem jsou podvodné investice. Většinou jde o falešný inzerát, přes který se obětem ozve falešný finanční poradce. Ten naslibuje rychlé zhodnocení a několikanásobnou návratnost. Po zaplacení však přestane komunikovat a oběť se ke svým penězům nedostane.  

Dalším případem může být takzvaný falešný pracovník banky. Ten svým obětem volá a přesvědčuje je, že musí vybrat své peníze z účtu, který byl napaden. Tyto oběti pak směřuje k bitcoinmatu, který má hotovost ochránit do doby, než se problém s účtem vyřeší. V tomto případě se může obětem může ozvat i několik podvodníků najednou.  

Relativně novým podvodem je takzvaný deepfake. Jde o umělou inteligencí vytvořené fotky nebo videa, které oběti zachycují například v erotických pozicích nebo při souloži. Takový podvodník začne vyhrožovat s tím, že fotky zveřejní. Na oplátku chce například skutečné fotografie nebo finanční hotovost. V takovém případě je třeba zachovat chladnou hlavu a vše ihned nahlásit policii. 

Podobných podvodů je celá řada. Policie před nimi varuje pravidelně. Základní informace o tom, jak se na internetu chovat naleznete například ZDE

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky Kabát, peníze, hudební skupina, podvod, policie, banka, Královéhradecký kraj, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena uvěřila, že si píše se zpěvákem kapely Kabát. Podvodem ji okradl o více než milion  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.