Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvalitu vody ve Stříbrném rybníku mají zlepšit candáti. Ve vodě jich je nově 500

Kvalita vody ve Stříbrném rybníku v Hradci Králové je dlouholetým tématem. Pravidelně se tam během letních měsíců objevují sinice a tím pádem končí koupací sezona v kempu předčasně. Variant na zlepšení město řešilo několik. Nyní se přistoupilo k posílení potravního řetězce tím, že bylo do vody nasazeno 500 candátů.

Areál kempu včetně samotného rybníku mají na starosti Městské lesy Hradec Králové. Lesníci se o kvalitu zajímají několik let. Ve hře bylo například pořízení přírodní čističky. Nyní se zkouší upravit přírodní rovnováha v samotném rybníce. V minulém týdnu lesníci do vody vypustili 500 candátů.  

„Jedná se o roční candáty obecné, kteří nyní váží zhruba 250 gramů. V této fázi vývoje se živí převážně jikrami bílých ryb, jako jsou perlín, plotice nebo cejn. Právě tyto bílé ryby se naopak živí planktonem, který se zase živí sinicemi. S ohledem na potravní řetězec jsme proto museli posílit predátory v rybníce, aby byla opět nastolena přírodní rovnováha a voda v rybníce dosahovala standardní kvality,“ popisuje ředitel městských lesů Milan Zerzán.  

Zatímco areál kempu městské lesy stále rozšiřují a zlepšují podmínky pro návštěvníky, voda se kazí prakticky každou sezonu. Stačí aby přišlo několik teplých dnů a voda v rybníce se prakticky okamžitě zkazí a objeví se v ní sinice. „Během takových období se teplota vody v rybníce může ve vyšších vrstvách vyšplhat až na 30 stupňů Celsia,“ dodává Zerzán. Podle jeho slov důležitou roli hraje i množství srážek.  

Areál Stříbrného rybníka ročně navštíví několik desítek tisíc lidí. Například loňskou koupací sezonu kvalita vody ukončila v první polovině srpna. Tedy prakticky uprostřed sezony. Koupací sezona kvůli špatné kvalitě vody v Královéhradeckém kraji předčasně skončila již dříve také na koupališti v Dolcích u Trutnova. 

Hradecký Stříbrný rybník nabídne další ubytovací kapacity

Stříbrný rybník v Hradci Králové v posledních letech mění svou tvář. Nabízí nové atrakce a také se tady rozšíří ubytovací kapacity. V plánu je výstavba pěti nových chatek, a to včetně mol u vody.

Kvalita vody na Stříbrňáku se řeší už roky   

Hradečtí lesníci kvalitu vody ve Stříbrném rybníku řešili například s odborníky z Jihočeské univerzity. Hlavním tématem tenkrát bylo odbahnění. „Ten princip fungování v rybníku není jednoduché nastavit. Když ho odbahníte, může tam růst tráva nebo vodní květiny. No a lidé potom budou nadávat, že ten rybník zarostl,“ uvedl před časem pro Hradeckou Drbnu ředitel městských lesů Milan Zerzán.    

Řada lidí poukazuje na hnědou barvu v rybníku, ta však problémem není. Zabarvení vychází z vody, která do rybníku vtéká z lesů. Tam se obarví jehličím. Daleko větším problémem je fosfor, který se do vody dostává z okolních chatových osad.    

„Hodně lidí v chatové osadě bydlí celoročně. Prakticky denně se tam myje nádobí, používá myčka… A v každém prášku na nádobí je obsaženo nějaké množství fosforu, který se touto cestou dostává do vody,“ vysvětluje Zerzán.      

Možnou ochranou rybníku před fosforem může být například čistička. Je však třeba zvolit správnou variantu. Jednou z možností jsou čistící jednotky na elektrické agregáty, které fosfor z vody doslova vytáhnou. Další možnost je čistě přírodní. Takzvaná kořenová čistička dokáže pobrat alespoň jeho část.  

„Řešení je hned několik, ale žádné z nich nelze zařídit a zorganizovat ze dne na den,“ uzavírá téma vody ve Stříbrňáku Zerzán. Další možností však může být i kontrola majitelů chat a jejich čističek vody.    

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky rybník, les, fosfor, Městské lesy Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Dolce, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalitu vody ve Stříbrném rybníku mají zlepšit candáti. Ve vodě jich je nově 500  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.