Pokud máte doma ještě povánoční zbytky jídla a víte, že už vám jen zabírají místo, tak najděte nejbližší hnědou popelnici pro gastro odpad a hoďte je do ní, samozřejmě bez obalů.
Tvrdé cukroví, zbytky jídel, prošlé mléčné výrobky, staré pečivo nebo další zbytky z kuchyně po Vánocích mohou občané v Hradci Králové umístit do hnědých nádob pro ukládání tzv. gastroodpadu, tedy veškerých kuchyňských zbytků rostlinného i živočišného původu, prošlých potravin a nedojedených jídel. To vše bez obalů.
Za první rok fungování této služby převzali Hradecké služby a.s. téměř 300 tun gastroodpadu, který byl následně využit energeticky, neboli zpracován v bioplynové stanici k výrobě elektřiny a tepla.
Potenciál kuchyňského odpadu je však podstatně vyšší, ročně se jedná o cca 4 000 tun odpadu z hradeckých domácností.