Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Krkonoších hrozí požáry, turisté mají zárodky požárů ihned hlásit

Správci Krkonošského národního parku (KRNAP) kvůli vysokému riziku vzniku požárů ve volné přírodě vyzývají návštěvníky Krkonoš, aby hlásili jakýkoli zárodek možného požáru. Varovali také před zapalováním svíček u pomníků či božích muk. V celém Královéhradeckém kraji platí od pondělí zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě včetně pálení klestí na zahradách. Důvodem jsou vysoké teploty, sucho a nepříznivá předpověď pro následující dny.

V Královéhradeckém kraji platí zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě

V Královéhradeckém kraji počínaje dneškem platí zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, včetně pálení klestí na zahradách. Hejtman Martin Červíček (ODS) vyhlásil období mimořádných klimatických podmínek. Důvodem jsou vysoké teploty, sucho a...

"Zákaz se přirozeně týká i území Krkonošského národního parku. Zvýšené riziko vzniku požáru existuje nejenom v lesích, ale i na loukách či třeba na smilkových trávnících krkonošské tundry. Zesílenou pozornost požárním rizikům pochopitelně v současné době věnují také naši strážci a lesníci v terénu," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Informace o možných požárech mohou turisté volat přímo hasičům na nouzovou telefonní linku 150 nebo linku integrovaného záchranného systému 112, případně na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP 737 211 113.

"V posledních letech se častěji než v minulosti u nejrůznějších pomníků a božích muk, včetně těch daleko od obydlených míst, objevují svíčky. Jsou mnohdy pokroucené se stopami hoření plastového obalu. Zejména v tyto suché dny je riziko, že od svíčky chytne tráva a od ní les, obrovské. Se vší vážností proto apeluji na všechny, aby od této praxe, která představuje porušení lesního zákona, upustili a svíčky do přírody vůbec nenosili," upozornil ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Uvedené zákazy pramení jak z lesního zákona, tak ze zákona o ochraně přírody a krajiny. V nich je například uvedeno, že platí zákaz kouření v lese, rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně v lese či ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa, rozdělávání a udržování otevřeného ohně ve volné přírodě, táboření v lese nebo ve volné přírodě mimo vyhrazená místa.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno podle horské služby zataženo, 14 stupňů Celsia a vítr dosahoval rychlosti přes 35 km/h. Na nedaleké Sněžce bylo podobně, jen větrněji. Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, dolní byl v provozu. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, situace se může během dne měnit, uvedli na webu vlekaři. Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky dnes v 8:30 na Sněžce vítr dosahoval rychlosti v nárazech přes 70 km/h.

V Královéhradeckém kraji má být dnes oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno, hlavně odpoledne a večer přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné. Nejvyšší denní teploty budou od 29 do 32 stupňů Celsia, na horách do 24 stupňů. V bouřkách se mohou vyskytnout silnější nárazy větru, kroupy a přívalový déšť.

Kvůli teplému a suchému počasí platí v celém Česku až do odvolání výstraha před vznikem požárů. Bouřky podle meteorologů riziko nijak výrazně nesníží.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, správa, rezervace, požár, počasí, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších hrozí požáry, turisté mají zárodky požárů ihned hlásit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.