Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji platí zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě

V Královéhradeckém kraji počínaje dneškem platí zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, včetně pálení klestí na zahradách. Hejtman Martin Červíček (ODS) vyhlásil období mimořádných klimatických podmínek. Důvodem jsou vysoké teploty, sucho a nepříznivá předpověď pro následující dny. Hejtman přistoupil k opatření po poradě s ředitelem krajského hasičského sboru. Zákaz platí do odvolání.

"Jen za poslední víkend vyjížděli hasiči v Královéhradeckém kraji k osmi požárům v souvislosti se suchem. Nejčastějšími příčinami požárů v přírodním prostředí bývá podle hasičů lidská nedbalost i technické závady," sdělil hejtman.

Na celém území kraje je tak až do odvolání zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň ve volné přírodě, v lese i v jeho blízkosti. Lidé také nesmějí tábořit v lese a volné přírodě mimo vyhrazená místa, kouřit v lese a odhazovat hořící nebo doutnající předměty ve volné přírodě či spalovat odpady na volném prostranství či je hromadit v blízkosti lesních porostů a polí. Za nedodržení nařízení hrozí pokuta až 15 tisíc korun. "Pokud by kvůli jejich činnosti vznikl požár, může to být pokuta až do výše 25 tisíc korun. Vznikne-li pak vlivem požáru větší škoda, může být jednání vyhodnoceno jako trestný čin. U právnických osob jsou sankce mnohonásobně vyšší," sdělil mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Zákaz se vztahuje i na zábavní pyrotechniku, tzv. lampióny štěstí a táborové ohně. Co se týče táboření ve volné přírodě, se zákaz týká i pouhého přespání, aniž by byl rozdělán oheň. "I při pouhém přespání v lese můžeme svou každodenní činností zvýšit riziko vzniku požáru, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. Jakkoliv tábořit ve volné přírodě mimo místo pro to vyhrazené, je zakázáno," uvedl Lechmann. Kontroly dodržování opatření zajišťují obce.

Hasiči v Královéhradeckém kraji evidují v prvním prázdninovém týdnu zvýšený počet požárů v přírodě. Podle zástupců hejtmanství je počet těchto požárů významně vyšší oproti minulým letům v tomto období. Letos za tuto dobu zaznamenali hasiči v regionu 18 požárů, loni touto dobou osm a v roce 2021 na začátku prázdnin pouze tři požáry.

"Současně podle portálu intersucho.cz je v našem kraji výrazné půdní sucho, které se prohlubuje a předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je na následující dny nepříznivá," uvedl Lechmann.

V platnosti je také až do odvolání výstraha ČHMÚ před rizikem vzniku požárů pro celou Českou republiku. "Podle portálu firerisk.cz platí pro Královéhradecký kraj vysoká pravděpodobnost vzniku požárů v souvislosti s vysokými teplotami a suchem," doplnil Lechmann.

Dnes má být v kraji oblačno až polojasno, od západu se mohou místy vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 30 do 33 stupňů, na horách do 27 stupňů. Vítr může v bouřkách přechodně zesilovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pexels | Pixabay

Štítky ČR, správa, požár, počasí, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji platí zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.